Suroviny
- dužina z dýně 800 g
- česnek 2 ks
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- zeleninový vývar 600 ml
- kari koření 1 lžička
- třtinový cukr 1 lžička
- mrkev 1 ks
- smetana ke šlehání 220 g
- sůl
- pepř
- chilli paprička
Postup přípravy
V hrnci se silným dnem rozpustíme máslo a zpěníme na něm jemně pokrájenou cibulku a nasekaný česnek. Přidáme dýni pokrájenou na kostičky a asi 5 minut opékáme. Přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo, poprášíme kari kořením a cukrem, osmahneme a zalijeme vývarem. Uvedeme do varu a vaříme asi 15 minut, až zelenina změkne. Vmícháme smetanu, osolíme, opepřeme a necháme přejít varem. Stáhněme z ohně a rozmixujeme ponorným mixérem. Polévku podáváme posypanou nasekanou chilli papričkou.