Na maso
- hovězí líčka 1 kg
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- extra virgin olivový olej
- cibule 5 ks
- paprika (velká) 4 ks
- uzená paprika (nebo obyčejná sladká) 1 lžíce
- estragon (dá se použít i tymián) 1 snítka
- zázvor 60 g
- bobkový list 2 ks
- zeleninový vývar 2 l
Na servírování
- kyselé okurky 4 ks
- pažitka (nebo listová petrželka, nasekaná) 4 lžíce
- zakysaná smetana 4 lžíce
- rýže 2 pytlíky
Postup přípravy
- V ohnivzdorném hrnci rozpalte olej a očištěné a nakrájené maso na něm rychle orestujte ze všech stran, osolte, opepřete, vyndejte ho ven a dejte stranou.
- Do hrnce vhoďte nasekanou cibuli a při střední teplotě restujte asi 8‒9 minut, přidejte nakrájené papriky a pokračujte dalších zhruba 8‒9 minut. Až vše pěkně změkne, vsypte sušenou papriku, předpečené maso, zázvor, zalijte vývarem a promíchejte. Hrnec následně přiklopte pokličkou a v troubě předehřáté na 200‒220 °C zhruba 2 hodiny duste. Měli byste získat maso, které se bude rozpadat jako dortík, spolu s dušenými paprikami a trochou šťávy, která po udušení zbyla.
- Vše můžete dusit i na plotně, k tomu ani nepotřebujete ohnivzdorný hrnec, ale já mám troubu radši, jelikož se mi přitom jídlo i trochu „zapeče“.
- Servírování: Rýži uvařte dle návodu na obalu, slijte a rozdělte do misek nebo na talíře. Přihoďte masovou směs, pokrájené okurky, smetanu, pažitku a pak už se do toho pusťte a hlavně buďte v pohodě! :)
- Prima tip: Vše můžete dusit i na plotně, k tomu ani nepotřebujete ohnivzdorný hrnec, ale lepší je trouba, jelikož se mi přitom jídlo i trochu „zapeče“.