Suroviny
- zvěřina 500 g
- sůl 1 dávka
- vepřový bok 500 g
- máslo 50 g
- cibule 1 kus
- bobkový list 1 dávka
- slanina 500 g
- švestky 150 g
- ořech 100 g
- brusinky 1 dávka
- víno 2 dl
- vejce 1 kus
- hruškovice 2 cl
Postup přípravy
1
Zvěřinu i bok nakrájíme na větší kostky, asi 4 cm veliké
Osmahneme je na másle v litinovém hrnci nebo pánvi, a jakmile se "zatáhnou", po několika minutách, osolíme, přikryjeme a necháme dusit
2
Maso pustí v uzavřené nádobě šťávu a my za občasného míchání počkáme, až se veškerá tekutina odpaří a kousky se začnou připékat
Jakmile bude mít maso již hnědou (ale ne zase příliš) barvu, podlijeme ho vínem, v tomto případě bílým nebo nejlépe portským
3
Maso s vínem ještě chvíli dusíme, než se tekutina odpařím, a pak necháme kousky vychladnout
Připravíme si malý pekáček, nebo nádobu z varného skla, kterou vyložíme plátky slaniny, aby bylo dno i boky zcela zakryté
Na plátky sádla rozmístíme bobkové listy
Nakrájíme si na proužky sušené švestky (nejlépe budou-li vláčné) a jádra vlašských ořechů
Již vychladlé maso pomeleme na mlýnku a přidáme jednu střední cibuli, kterou celý proces zakončíme
Pomleté maso pak zpracováváme jako těsto: přidáme dvě vejce, švestky, ořechy, tři lžičky zavařených brusinek či jeřabin, tři lžičky rybízové marmelády, mletý pepř a podle chuti dosolíme
Doporučuji ještě dodat skleničku hruškovice
4
Směs vložíme do pekáčku na sádlo a rozprostřeme po celé ploše až do krajů
Seshora opět položíme bobkové listy a zakryjeme zbytky plátků sádla
Nádobu přikryjeme, vložíme do většího pekáče, zalijeme vodou tak, aby byl pekáček asi ze dvou třetin ponořen a voda nemohla proniknout k masu
Při teplotě cca 175°C takto "pečeme" ve vodní lázni asi jeden a půlhodiny
Poté vyjmeme a necháme do druhého dne zcela vychladnout a odležet
5
Odleželou paštiku nakrájíme na plátky, odstraníme sádlo a podáváme s brusinkami a citronem