Na horké překvapení
- lesní ovoce
Na zmrzlinu
- vejce 3 ks
Na horké překvapení
Na vafle
- olej 1/3 hrnku
Na zmrzlinu
- voda 1-2 lžíce
Postup přípravy
Vafle: Všechny ingredience (žloutky, cukr, mouku s práškem do pečiva, olej, sůl, mléko) smícháme a nakonec přimícháme ušlehaný sníh z bílků a vytvoříme těsto, které lijeme na rozpálený a olejem vytřený vaflovač.
Na domácí zmrzlinu pečlivě rozdělíme žloutky od bílků. Z čistých bílků vyšleháme dokonale tuhý sníh, do kterého poté všleháme polovinu cukru. Ze smetany na šlehání ušleháme pevnou šlehačku. Žloutky utřeme nebo ušleháme až do bíla s oběma cukry a na konec ještě všleháme lžíci teplé, ale ne horké! převařené vody. Poté v míse vše opatrně, ale zároveň velmi pečlivě spojíme, zakryjeme potravinovou folií a vložíme do mrazáku. Již po dvanácti hodinách je naše domácí zmrzlina hotová.
Horké překvapení: Lesní plody lehce rozvaříme v hrnku s trochou vody a dle chuti přidáme cukr. Vše hezky nazdobíme a společně podáváme.