Suroviny
- cizrna 2 šálky
- česnek 4 stroužky
- petržel kudrnka 1/2 šálku
- koriandr 1 špetka
- římský kmín 1 lžíce
- pepř 1/2 lžičky
- chilli 1 špetka
Postup přípravy
Šálek cizrny namočíme na 12-20 hodin, až cizrna zdvojnásobí objem, poté vodu slijeme. Nevaříme! Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme. Místo mixéru lze použít šnekový odšťavovač (tuhá a tekutá část se nakonec smíchá). Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je presujeme, aby držely pohromadě. Pokud jsou stále ještě řídké, můžeme je zahustit hrachovou moukou (hraška).
Pečeme dozlatova na pečicím papíru ve střední části trouby, vyhřáté na 220°C. Po dvaceti minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran (pozor, falafely hnědnou odspoda!). Kdo chce falafely méně suché, může si je usmažit jako karbanátky. Podáváme s dipy a zeleninovou oblohou.