Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Kynutá máslová vánočka s mandlemi

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sádlové cukroví – Sádlovky s důlkem plným marmelády

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Martina Čerňanská
,
Markéta Pavleje / Kitchenette.cz
Pin it

Hit týdne

Další hity

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy

Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Lososové kousky s brokolicí a čokoládové cookies z horkovzdušné fritézy
Kokosové kuličky Rafaelo
Kokosové kuličky Rafaelo
Citronové crinkles
Citronové crinkles
Bramborový salát
Bramborový salát
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Čokoládový dort Folk

Čokoládový dort Folk

Čokoládový dort Folk Zdroj: Kitchenette.cz

  • Zavřít
Čokoládový dort Folk

Čokoládový dort Folk Zdroj: Kitchenette.cz

Moje hodnocení
155x

Tento potahovaný dort má všechno, co má mít. Krém není máslový ani moc ani málo a je plný chutí díky kaštanovému pyré, vanilce a rumu. Piškot intenzivně voní citronovou kůrou a jeho struktura je úplně dokonale klasická. Navíc je dort celý potažený marcipánem tónovaným kakaem do čokoládové barvy.

8 porcí
60 minut
Seznam.cz banner

Na piškot madeira

  • změklé máslo 175 g
  • třtinový cukr 175 g
  • šťastné vejce 3 ks
  • hladká mouka 220 g
  • prášek do pečiva z vinného kamene 2,5 lžičky
  • citronová kůra z 1 bio citronu
  • vanilkový extrakt nebo přímo vanilka 1 lžíce

Na krém

  • Pudink 1 ks
  • Mléko 250 ml
  • třtinový moučkový cukr 100 g
  • kvalitní kakao 2 lžíce
  • kaštanové pyré 1 pelchovka
  • změklé máslo (nebo olej) 250 g
  • Rum 2–4 lžíce

Na potažení

  • Marcipán 800–900 g
  • kakao na obarvení marcipánu

Tento dort je pojmenovaný "Folk" podle krásných květinových válečků, s kterými můžete vykouzlit nejen krásný vzor na dortech, ale i nevšední sušenky.

Při pečení je moc důležité, jaké dochucovací ingredience použijete. Určitě nevynechejte citronovou kůru, vanilku a rum podle vaší chuti. Ve výsledném dortu tyto maličkosti dělají opravdu hodně a posunou ten váš hodně dopředu před běžné zákusky.

Pro některé by mohl být marcipán a také práce s ním odrazující, a tak vás chci podpořit, povzbudit a ujistit v tom, že i bez marcipánu stojí dort za to, bude prostě potažený pouze tím lahodným krémem a jistě bude i tak nepřekonatelně dobrý. Popřípadě můžete přidat čokoládovou polevu nebo ganache namísto marcipánu.

Ani velikostí formy se nenechte omezit. Já jsem volila úzkou 18 cm, aby výsledný dort byl vyšší, protože se mi tak líbí a připadá mi modernější. Pokud budete péct v průměru 24 cm, tak pravděpodobně nebude na tři vrstvy, ale jen na dvě, a tak úměrně rozdělte krém. Nenechte se ničím svazovat a korpus třeba i pokapejte kávou či extra rumem na víc.

Postup přípravy

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Boky formy o průměru 18 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny. Pak zašlehejte postupně jedno po druhém všechna vejce. Šlehejte ještě 2–3 minuty. Nyní prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva, kůru a opatrně promíchejte dohladka. Těsto už jen zbývá přesunout do formy, urovnat špachtlí a dát péct do trouby. Hotové těsto můžete otestovat špejlí, měla by vyjít ven suchá. Péct se bude přibližně 55 minut.
  2. Mezitím si připravte krém. Uvařte si pudink (vanilkový či kakaový), ale s polovičním množstvím mléka, tak aby byl dobrým základem pro pevný krém. Ještě než vychladne, do něj přidejte 1–2 lžíce másla a občas během stydnutí promíchejte, to je proto, aby se v pudinku neudělaly hrudky. Zbylé máslo šlehejte s cukrem a kakaem do krémové nadýchané hmoty. Jakmile máte hotovo, vmíchejte opatrně vychladlý pudink, rum a kaštanové pyré. Krém můžete zatím odložit do ledničky, než bude připravený piškot.
  3. Hotový piškot po chvíli vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce. Jestli vám korpus při pečení vyskočil, nebojte se nejprve seříznout přebývající hrbolek. Pokud má už pokojovou teplotu, rozřízněte jej na tři stejně silné vrstvy a můžete začít plnit. Na nějakou podložku či rovný talíř dejte první vrstvu korpusu, pak rozetřete ⅓ krému. Nyní zase další vrstvu korpusu a ⅓ krému, pak poslední vrstvu korpusu a zbývající ⅓ krému rozetřete po celém povrchu dortu. Téměř hotový dort dejte odpočinout do ledničky.
  4. Na pracovní ploše začněte hníst marcipán a postupně do něj zapracovávejte kakao, dokud nebude mít marcipán požadovanou barvu. Připravenou hmotu rozválejte na kruh, místo mouky na podmoučení používejte kakao. Pokud chcete použít ozdobný váleček, tak první rozválení hladkým válečkem by mělo být jen tak na 8 mm. Poslední tah udělejte s větším přítlakem opatrně ozdobným válečkem. Pokud se to hned na poprvé nepovede, žádný strach, můžete marcipán opět spojit v kouli a vyválet znovu. Poté přeneste vyválený marcipán na připravený dort. Hmotu uhlaďte a přebývající marcipán odřízněte. Podstatné je nemít marcipán příliš tenký, aby se netrhal. Hotový dort nechte vychladit a můžete servírovat.
Markéta Pavleje / Kitchenette.cz

Zdroj receptu

Markéta Pavleje / Kitchenette.cz

Markéta Pavleje / Kitchenette.cz
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Sladké

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř Přílohy

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju Sladké

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky Ryby a mořské plody

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami Polévky

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Pistáciová srdíčka s čekankovým sirupem a lyofilizovaným ovocem Sladké

Pistáciová srdíčka s čekankovým sirupem a lyofilizovaným ovocem


Přečtěte si také

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno: Krémová bramborová s žampiony

Prostřeno!
Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno: Wellington z vepřové panenky a gratinované brambory

Prostřeno!
Prostřeno: Panna cotta s lesními plody a efektní dekorací

Prostřeno: Panna cotta s lesními plody a efektní dekorací

Prostřeno!
Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

Prostřeno: Tatarák z lososa s domácí bagetkou

PR článek
Dva ze tří Čechů si připlatí za kvalitní potravinu. Chtějí jídlo ze zdejších polí a příběh

Dva ze tří Čechů si připlatí za kvalitní potravinu. Chtějí jídlo ze zdejších polí a příběh

Novinky
Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor

Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Kuřecí fideuà s paprikou a fazolkami – španělská variace na paellu připravená z těstovin podle Zdeňka Pohlreicha

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek Těstoviny

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Sladké
Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí Sladké

Mandlovo-karamelové úlomky: Nevšední tip na cukroví s minimem ingrediencí

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu Sladké

Nepečený čokoládový salám – klasické cukroví se sušeným ovocem a kapkou rumu

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou Maso

Sváteční vinná klobása se zeleninou a zámecké brambory s bylinkami – delikátní klasika podávaná s noblesou

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Teplý ovocný punč ze švestkové limonády se skořicí, hřebíčkem a pomerančem

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce Nápoje

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Ryby a mořské plody
Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Menu z horkovzdušné fritézy: Křupavé kousky lososa s medovo-česnekovou omáčkou, brokolicí a cookies s čokoládovými kousky

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou Ryby a mořské plody

Kapří filety na cibuli – rychlý recept na jemnou rybu se zeleninou

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři Ryby a mořské plody

Candát s vídeňským bramborovým salátem – variace na milovanou štědrovečerní večeři

Polévky
Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Sváteční kapustnica podle Pavla Berkyho – výborná zelňačka s klobásou, houbami a sušenými švestkami

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Předkrmy a chuťovky
Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Vánoční focaccia – nadýchaný chlebový skvost provoněný olivovým olejem a bylinkami

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá Předkrmy a chuťovky

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut Předkrmy a chuťovky

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vegetariánské
Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec
7

Cibulový koláč krok za krokem – sytá svačina z červené cibule, kečupu a vajec

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Sladké
Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Vánočka s mandarinkou Hallabong – citrusová vůně z korejského ostrova Jeju

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem Maso

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Předkrmy a chuťovky
Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Hermelínový salát se salámem a vejci – krémová delikatesa, která chutná nejlépe uleželá

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Přílohy
Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta Přílohy

Italské krémové rizoto s houbami, kadeřávkem a oříšky podle Přemka Forejta

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita Maso

Česneková omáčka s uzeným masem – poctivá a lehce štiplavá česká specialita

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Schillerová: Poslanci začnou řešit nový rozpočet v lednu. Původní návrh je plný děr Demokraté zveřejnili nové snímky Trumpa s Epsteinem. Pocházejí z jeho sídla neřesti Nejhledanější zločinci Evropy: Dva Češi, květinářka i nebezpečný italský mafián

prima-zeny

Nejsilnější momenty pohřbu Hezuckého. Mareš s květinami, zlomená vdova i dojemná řeč Boučka Leoš Mareš se loučí s Hezuckým. Miluju tě, kamaráde, řekl a oznámil koncert pro Patrika Herečka Míša Pecháčková si vyzkoušela roli modelky. Při focení se cpala řízky

prima-zoom

Vozíčkářka poletí do vesmíru Jak vypadá nejčernější černá? Nejtmavší látka na světě pohltí téměř veškeré světlo a nadchla by Vojtu Kotka Proč vám tak smrdí pupík? Dejte si na něj pozor, testy tam našly obrovské množství bakterií

prima-fresh

Malinová vosí hnízda – svěží a moderní varianta klasického nepečeného cukroví Z Jesenických hor až pod vánoční stromeček: Příběh rodiny, která vaří s láskou Dobroty z hor Kynuté knedlíky plněné mletým masem – česká klasika s překvapením uvnitř

prima-cool

Nejlepší hrou roku není Kingdom Come 2 Prvních pět minut z Nolanovy Odyssey uniklo na internet. Epická scéna s trójským koněm vyráží dech Street Fighter se vrací do kin. V prvním traileru nového filmu je schovaný i Jason Momoa

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Vánoční jmelí pro zdraví: Co léčí a jak ho bezpečně užívat? Pusinky, nebo hubinky? To je jedno! Základem je správně vyšlehat bílky! Svatá Lucie noci upije. Podle tradice doma neuklízejte, neperte prádlo a buďte hodní

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.