Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Ukrytá perla šedých vnitrobloků. Útulný Atelier Red & Wine

Atelier Red & Wine

Atelier Red & Wine Zdroj: archiv

  • Zavřít

Atelier Red & Wine Zdroj: archiv

Atelier je místo, kde se doopravdy uvolníte. Po jedné sklence vína totiž následuje druhá. A po vypité láhvi objednáváte další. Jak říkají v Atelieru, vín je spousta a občas je rychlejší je otvírat než o nich psát. Tak si to beru za úkol.

In vino veritas

Jelikož ve víně je pravda, tak i já se po pár sklenkách musím bez mučení přiznat, že návštěva této zapadlé restaurace ve mně víří vzpomínky ještě dneska. Víno je tady totiž hýčkaným pokladem a kuchyně za ním rozhodně nezaostává. Přes 130 druhů vín z Moravy, Rakouska, Německa, Francie, Itálie, Španělska a také pár lahví z Portugalska, Jižní Afriky nebo Austrálie či Kalifornie čeká stejně jako celý podnik na to, až je objevíte. Nebojte se, že nezvládnete nic ochutnat, každý den se rozlévá 10–12 vín po sklenicích tak, abyste degustovali co nejvíce z pestrého výběru.

„Když si nevyberete víno dle našeho menu, otevřeme vám vlastní donesenou lahev. Na korkovném se jistě domluvíme,“ hlásí Lubo Mikuš, majitel Atelieru. Je pravdou, že i mně u večeře udělal lepší cenu, když viděl, jak moc bych si dala pravý rakouský Riesling a nemůžu se rozhodnout, který za to doopravdy stojí.

Genius Loci

Důležitý prvek při výběru místa pro příjemnou večeři je rozhodně strategická poloha. A proto pražský Újezd hned pod Petřínem u Kinského zahrady schovává od půlky dubna 2014 svůj Atelier. Proč duše tohohle místa tak dobře funguje, jsem se zeptala majitele Luba, který podnik vede se svou ženou Petrou a šéfkuchařem Ondřejem Soukupem.

„Dlouho jsme chtěli udělat něco v konceptu – dobré jídlo a víno za rozumné peníze. Tento dům patří stejnému člověku, p. Thomasovi Soukupovi, jako dům, ve kterém byl starý Atelier, tak se to nějak sešlo. Měli jsme spoustu nápadů, jídel, vín a produktů v hlavě a chybělo právě to místo, kde je realizovat. Navíc stále dřímala v hlavě vzpomínka na starý vršovický Atelier a jeho atmosféru.“

Losos na salátu z čočky s koriandrovou majonézou

Acta non verba

Přejděme k tabuli. K dobrému vínu, dobré jídlo. Předkrmy jsme zvolili dva, a to šťavnatého růžového lososa dělaného jen na 42 °C na salátovém lůžku s čočkou a koriandrovou majonézou a marinované papriky s kozím sýrem a polníčkem. Ty byly zakápnuté voňavým olivovým olejem, kterého máte chuť se i napít. Na úvod jsme pili italské bílé víno odrůdy Pinot Grigio, které výborně ladilo s naším výběrem předkrmů, a pokračovali rakouským Rieslingem.

Jako hlavní chod jsme vybrali pečený jihočeský jehněčí hřbet, bramborovou kaši s pečeným česnekem, sezonní houby a cibulky a hovězí veverku se špenátovým salátem, bramborami na sádle a domácí tatarkou.

Z dezertů jsme měli chuť na sýry s fíkovou marmeládou, tak jak to servírují na Korsice, kterou se i zde velmi inspirují. Večeře probíhala v době každého chodu téměř beze slov, jen mezi pauzami jsme nadšené hodnotili.

Ochutnejte Papillote, celou rybu pečenou v pergamenu se zeleninou, bílým vínem a bylinkami

Mi casa su casa

Jídelníček Atelieru je pestrý hlavně na ryby a mořské plody. Naleznete zde krevety, mořského vlka, sardinky, kraby, parmice, tresku, sivena arktického, mušle nebo chobotnice a sépie. Z masitých pokrmů si zase pochutnáte na jelením hřbetu, selečím kolínku, telecí hlavě nebo králičí terině.

„Suroviny jako maso a zeleninu bereme z místních farem a spoustu si toho vozíme sami. Např. mangalica (plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny), foie gras, korzické marmelády, sýry a pak ryby přímo z Francie. Doufáme, že nabízíme svým hostům parádní produkt – jídlo a víno – za velmi příznivé ceny a k tomu vytváříme i neformální, uvolněné a zábavné prostředí a atmosféru,“ vypráví Lubo. A já musím souhlasit, protože na večer a náladu v Atelieru nemohu dlouho zapomenout. Ze všeho nejvíc by však bylo záhodno, vzpomínku znovu oživit a zastavit se zase na pár sklenek.

Atelier Red & Wine, Rošických 603/4, 150 00 Praha 5, tel.: 257 218 277, www.atelieratelier.cz

Autor: Michaela Králová

Plněné kalamáry, restovaný bok choi a šťáva z krabů

pro 4–6 osoby

• 1/2 kg kalamárů

• 1 houska

• 1/2 svazku petržele

• snítka bazalky

• 1 rajče

• 1 šalotka

• 5 listů z bok choi

1. Očistíme malé kalamáry zejména zevnitř, okrojíme chapadla.

2. Naplníme nádivkou – promíchanou osolenou a opepřenou směsí, již tvoří namočená nakrájená houska, petržel a bazalka, nakrájená chapadla (asi hrst), rajče, orestovaná šalotka a bok choi.

3. Orestujeme na másle bok-choi s jedním stroužkem česneku a osolíme, opepříme.

4. Naplněné kalamáry lehce osušíme, lehce osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na olivovém oleji ze všech stran.

5. Nebojte se nechat přichytit a neotáčet často, aby nepustily vodu.

6. Ihned podáváme s bok choi a šťávou z krabů.

Šťáva z krabů

• 1 kg malých krabů (ideálně živých samozřejmě)

• 2 bílé cibule

• 1 fenykl

• 200 g petržel kořen

• 200 g řapíkatý celer

• 300 g mrkev

• 300 g rajčat

• 5 stroužků česneku

• sůl, pepř, bobkový list, petržel listová svazek

• voda a lahev bílého vína

1. Zeleninu orestujeme na olivovém oleji včetně oloupaných rajčat, osolíme a opepříme.

2. Přidáme a lehce orestujeme kraby a po 3 minutách podlijeme lahví bílého vína a půl litrem vody.

3. Po hodině vaření na pomalém ohni nejlépe lahví od vína rozmačkáme kraby na co nejmenší kousky.

4. Po další hodině vaření vybereme a scedíme kraby a svazek petržele a všechno ostatní rozmixujeme mixérem.

5. Přecedíme ideálně přes hadr (utěrka, kus prostěradla) a vaříme pomalu, dokud se směs nezredukuje asi na půlku.

6. Dochutíme solí, pepřem, případně muškátovým oříškem. Potřebné množství odlejeme a zjemníme pořádným kusem másla.

7. Výborné je taky přidat kokosové mléko/krém místo másla.

8. Servírujeme asi 4–5 lžic na porci kalamárů, zbytek bez problému zamrazíme, možno použít na ryby atd.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho


Přečtěte si také

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Grilování

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Novinky

Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Novinky

Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

Novinky

Nejlepší barman Česka Jan Šebek se utká o cennou trofej ve světovém finále v brazilském São Paulu

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Snídaně

Melounová smoothie bowl

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Maso

Nedělní oběd: Sváteční francouzské kuře na víně podle Kitchenette

Maso

Rychlá večeře: Kuřecí prsa plněná špenátem se smetanovým sýrem

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Grilování
9

Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Recepty

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Zelenina

Příloha z duhového mangoldu s křupavým česnekem podle Yotama Ottolenghiho

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Sladké

Tvarohové knedlíčky s marcipánem a jahodovou kahudou podle receptu ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Recepty

Nepečený tvarohový dort s jahodami a želatinou

Sladké

Neodolatelné jahodové knedlíky se zakysanou smetanou a sypané tvarohem

Saláty

Chřestový salát s novými bramborami, čočkou a máslovou zálivkou

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Vegetariánské

Bez masa: Bramborové gnocchi se špenátem podle Kardamommy

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

prima-cnn-news

Konsolidační balíček? Tlakům neustoupíme. Opatření jsou nepopulární, ale rozumná, tvrdí Fiala Babiš: Vláda si vymýšlí bankrot, bere lidem peníze. Inflaci jste rozpoutal vy, opáčil Fiala Šajba byla na frei aneb Největší železniční nehody v Česku. 118 obětí u Pardubic v roce 1960

prima-zeny

Přípravy na svatbu vrcholí. Sára Affašová a Martin Donutil byli vybírat prstýnky Nelítostný boj o místa ve školách a školkách trvá. Ta bezmoc je hrozná, popsal rodič Halina Pawlowská o dětství: Kdybych flámovala po nocích, všem by to bylo jedno

prima-zoom

Jsou už ufoni mezi námi? Nejrychleji útočící had světa se zakousne ve zlomku vteřiny. Podívejte se na smrtonosný útok Polární záře vzniká díky náhodě. Podívejte se na ni z vesmíru

prima-fresh

Slané tyčinky z tvarohu v bezlepkové i klasické verzi Na grilu: Cuketové braciole s pikantním salámem, sýrem provolone a šalvějí Důvod, proč Španělé večeří tak pozdě a odpoledne drží siestu, není takový, jaký byste čekali

prima-cool

Co nevíte o dnešním Terminátorovi? The Rock se vrátí jako Hobbs ještě před Rychle a zběsile 11 V neděli ve 22.30 se dá dohromady Sedm statečných

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! Víte, čím můžete pokazit ženský orgasmus? Těmto chybám se vždy vyhýbejte OnlyFans není pouze o nahých fotkách. Modelky přiznaly, jaké nejdivnější věci po nich lidé chtěli

lajk

Youtuber Kovy se státního vyznamenání nedočká. Jeho nominace na obří poctu skončila nezdarem České hvězdy OnlyFans se budou v novém turnaji plácat přes zadek. Zápasit bude i legendární pornoherec Fanoušci Taylor Swift si na její koncert berou plíny. Nechtějí totiž zmeškat žádnou písničku

prima-living

Modrá je dobrá, už je to tak! Přesvědčíme vás, že to platí i v bytovém designu Řepík je starodávná královská bylina s ohromnou léčivou silou. Zkuste čaj, kapky nebo mast Kněžice do naší přírody patří, nově se však zabydlují invazivní druhy. Jak se zbavit smradlavých škůdců?

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.