Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Čokoláda
  • iPrima
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Čokoláda
    • iPrima
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • iPrima
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Sladkokyselé nakládané houby

Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Ukrytá perla šedých vnitrobloků. Útulný Atelier Red & Wine

Atelier Red & Wine

Atelier Red & Wine Zdroj: archiv

  • Zavřít

Atelier Red & Wine Zdroj: archiv

Atelier je místo, kde se doopravdy uvolníte. Po jedné sklence vína totiž následuje druhá. A po vypité láhvi objednáváte další. Jak říkají v Atelieru, vín je spousta a občas je rychlejší je otvírat než o nich psát. Tak si to beru za úkol.

In vino veritas

Jelikož ve víně je pravda, tak i já se po pár sklenkách musím bez mučení přiznat, že návštěva této zapadlé restaurace ve mně víří vzpomínky ještě dneska. Víno je tady totiž hýčkaným pokladem a kuchyně za ním rozhodně nezaostává. Přes 130 druhů vín z Moravy, Rakouska, Německa, Francie, Itálie, Španělska a také pár lahví z Portugalska, Jižní Afriky nebo Austrálie či Kalifornie čeká stejně jako celý podnik na to, až je objevíte. Nebojte se, že nezvládnete nic ochutnat, každý den se rozlévá 10–12 vín po sklenicích tak, abyste degustovali co nejvíce z pestrého výběru.

„Když si nevyberete víno dle našeho menu, otevřeme vám vlastní donesenou lahev. Na korkovném se jistě domluvíme,“ hlásí Lubo Mikuš, majitel Atelieru. Je pravdou, že i mně u večeře udělal lepší cenu, když viděl, jak moc bych si dala pravý rakouský Riesling a nemůžu se rozhodnout, který za to doopravdy stojí.

Genius Loci

Důležitý prvek při výběru místa pro příjemnou večeři je rozhodně strategická poloha. A proto pražský Újezd hned pod Petřínem u Kinského zahrady schovává od půlky dubna 2014 svůj Atelier. Proč duše tohohle místa tak dobře funguje, jsem se zeptala majitele Luba, který podnik vede se svou ženou Petrou a šéfkuchařem Ondřejem Soukupem.

„Dlouho jsme chtěli udělat něco v konceptu – dobré jídlo a víno za rozumné peníze. Tento dům patří stejnému člověku, p. Thomasovi Soukupovi, jako dům, ve kterém byl starý Atelier, tak se to nějak sešlo. Měli jsme spoustu nápadů, jídel, vín a produktů v hlavě a chybělo právě to místo, kde je realizovat. Navíc stále dřímala v hlavě vzpomínka na starý vršovický Atelier a jeho atmosféru.“

Losos na salátu z čočky s koriandrovou majonézou

Acta non verba

Přejděme k tabuli. K dobrému vínu, dobré jídlo. Předkrmy jsme zvolili dva, a to šťavnatého růžového lososa dělaného jen na 42 °C na salátovém lůžku s čočkou a koriandrovou majonézou a marinované papriky s kozím sýrem a polníčkem. Ty byly zakápnuté voňavým olivovým olejem, kterého máte chuť se i napít. Na úvod jsme pili italské bílé víno odrůdy Pinot Grigio, které výborně ladilo s naším výběrem předkrmů, a pokračovali rakouským Rieslingem.

Jako hlavní chod jsme vybrali pečený jihočeský jehněčí hřbet, bramborovou kaši s pečeným česnekem, sezonní houby a cibulky a hovězí veverku se špenátovým salátem, bramborami na sádle a domácí tatarkou.

Z dezertů jsme měli chuť na sýry s fíkovou marmeládou, tak jak to servírují na Korsice, kterou se i zde velmi inspirují. Večeře probíhala v době každého chodu téměř beze slov, jen mezi pauzami jsme nadšené hodnotili.

Ochutnejte Papillote, celou rybu pečenou v pergamenu se zeleninou, bílým vínem a bylinkami

Mi casa su casa

Jídelníček Atelieru je pestrý hlavně na ryby a mořské plody. Naleznete zde krevety, mořského vlka, sardinky, kraby, parmice, tresku, sivena arktického, mušle nebo chobotnice a sépie. Z masitých pokrmů si zase pochutnáte na jelením hřbetu, selečím kolínku, telecí hlavě nebo králičí terině.

„Suroviny jako maso a zeleninu bereme z místních farem a spoustu si toho vozíme sami. Např. mangalica (plemeno prasat pocházející z Velké uherské nížiny), foie gras, korzické marmelády, sýry a pak ryby přímo z Francie. Doufáme, že nabízíme svým hostům parádní produkt – jídlo a víno – za velmi příznivé ceny a k tomu vytváříme i neformální, uvolněné a zábavné prostředí a atmosféru,“ vypráví Lubo. A já musím souhlasit, protože na večer a náladu v Atelieru nemohu dlouho zapomenout. Ze všeho nejvíc by však bylo záhodno, vzpomínku znovu oživit a zastavit se zase na pár sklenek.

Atelier Red & Wine, Rošických 603/4, 150 00 Praha 5, tel.: 257 218 277, www.atelieratelier.cz

Autor: Michaela Králová

Plněné kalamáry, restovaný bok choi a šťáva z krabů

pro 4–6 osoby

• 1/2 kg kalamárů

• 1 houska

• 1/2 svazku petržele

• snítka bazalky

• 1 rajče

• 1 šalotka

• 5 listů z bok choi

1. Očistíme malé kalamáry zejména zevnitř, okrojíme chapadla.

2. Naplníme nádivkou – promíchanou osolenou a opepřenou směsí, již tvoří namočená nakrájená houska, petržel a bazalka, nakrájená chapadla (asi hrst), rajče, orestovaná šalotka a bok choi.

3. Orestujeme na másle bok-choi s jedním stroužkem česneku a osolíme, opepříme.

4. Naplněné kalamáry lehce osušíme, lehce osolíme a opepříme a zprudka orestujeme na olivovém oleji ze všech stran.

5. Nebojte se nechat přichytit a neotáčet často, aby nepustily vodu.

6. Ihned podáváme s bok choi a šťávou z krabů.

Šťáva z krabů

• 1 kg malých krabů (ideálně živých samozřejmě)

• 2 bílé cibule

• 1 fenykl

• 200 g petržel kořen

• 200 g řapíkatý celer

• 300 g mrkev

• 300 g rajčat

• 5 stroužků česneku

• sůl, pepř, bobkový list, petržel listová svazek

• voda a lahev bílého vína

1. Zeleninu orestujeme na olivovém oleji včetně oloupaných rajčat, osolíme a opepříme.

2. Přidáme a lehce orestujeme kraby a po 3 minutách podlijeme lahví bílého vína a půl litrem vody.

3. Po hodině vaření na pomalém ohni nejlépe lahví od vína rozmačkáme kraby na co nejmenší kousky.

4. Po další hodině vaření vybereme a scedíme kraby a svazek petržele a všechno ostatní rozmixujeme mixérem.

5. Přecedíme ideálně přes hadr (utěrka, kus prostěradla) a vaříme pomalu, dokud se směs nezredukuje asi na půlku.

6. Dochutíme solí, pepřem, případně muškátovým oříškem. Potřebné množství odlejeme a zjemníme pořádným kusem másla.

7. Výborné je taky přidat kokosové mléko/krém místo másla.

8. Servírujeme asi 4–5 lžic na porci kalamárů, zbytek bez problému zamrazíme, možno použít na ryby atd.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Sladké

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Pečivo

Domácí chléb Šumava – jednoduchý recept na českou klasiku

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Sladké

Dort Pavlova s mangem a kokosovým krémem podle Máma peče doma

Polévky

Česnečka vyprošťovačka – polévka, která vás postaví na nohy

Sladké

Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové


Přečtěte si také

Sladké

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Novinky

Ve fast foodu obsluhovala světová hvězda. Zákazníci rázem pochopili, co tam dělá

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Novinky

Marco Giampaoli: V Aromi vaříme tradiční italská jídla v novém pojetí

Novinky

Novinky na trhu: chlebové směsi, večerní bylinný čaj nebo Lipánek bez laktózy

Pečivo

Domácí chléb Šumava – jednoduchý recept na českou klasiku

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Superzelené těstoviny s rukolou, mandlemi a citronem podle Gordona Ramsaye

Těstoviny

Trhané hovězí ragú s těstovinami

Těstoviny

Vánoční těstoviny s čerstvou klobáskou, jedlými kaštany a šalvějí podle Jamieho Olivera

Sladké

Pistáciové cupcaky s bílou čokoládou a krémem z mascarpone

Sladké

Dort Pavlova s mangem a kokosovým krémem podle Máma peče doma

Sladké

Metro dezert s marcipánem podle Mirky van Gils Slavíkové

Maso

Geniální trhané hovězí maso z Kantýny

Maso

Loudavé vaření: Vepřový perkelt s tarhoňou z pomalého hrnce

Maso

Smažené býčí žlázy v bylinkové strouhance s vídeňským bramborovým salátem

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Těstoviny

Superzelené těstoviny s rukolou, mandlemi a citronem podle Gordona Ramsaye

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Nápoje

Poctivý vánoční svařák z červeného vína s voňavým kořením

Ryby a mořské plody

Krevety v polévce s kokosovým mlékem a smaženým aroma podle Ottolenghiho

Ryby a mořské plody

Vietnamský zelný salát s krevetami, citronovou trávou a arašídy

Ryby a mořské plody

Pošírovaný losos na kořenové zelenině podle Besky

Polévky

Krémová rajčatová polévka s fazolemi

Polévky

Česnečka vyprošťovačka – polévka, která vás postaví na nohy

Ryby a mořské plody

Krevety v polévce s kokosovým mlékem a smaženým aroma podle Ottolenghiho

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Pečivo

Domácí chléb Šumava – jednoduchý recept na českou klasiku

Pomazánky
5

Celerová pomazánka s mrkví a jablky na opečeném chlebu

Pomazánky

Fazolová pomazánka à la chorizo podle Karolíny Fourové

Vegetariánské

Jednoduchá citronová rýže se špenátem a fetou podle Zdeňka Pohlreicha

Vegetariánské

Papriková tortilla z bramborových chipsů podle Gordona Ramsaye

Sladké

Jednoduchý banánový chlebíček podle Markéty z blogu Lžička cukru

Sladké

Rychlý jogurtový koláč s jablky

Vegetariánské

Lepkavý meruňkový tažín s kuskusem podle Gordona Ramsaye

Saláty

Lehký bramborový salát bez majonézy s jablky a ořechy

Jak to bylo, šéfe?

Jak to bylo, šéfe? Čínský zelný salát s černými houbami podle Vladimíra Suchého

Saláty

Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma

Přílohy

Čínská kaše congee ze zbylé rýže

Maso

Hovězí veverka na víně s bramborovými plackami z restaurace Kuchyň

Přílohy

Brambory smažené v trojobalu

Vybíráme pro vás

Láska klepe na dveře

Láska klepe na dveře

Komedie / Romantický
Dobré zprávy

Dobré zprávy

Komedie
Hořký svět

Hořký svět

Komedie / Rodinný / Romantický
Pálava

Pálava

Komedie
Zobrazit více

Aktuální témata

Volby 2023
  • Válka na Ukrajině
  • Historie konfliktu
  • COVID-19
Česká kuchyně
  • Rychlé večeře
  • Oblíbená dětská jídla
  • Zdravé snídaně
ZOO
  • Můj muž to dokáže
  • Pálava
  • Máme rádi Česko
Horoskopy
  • Celebrity
  • Seriály pro ženy
  • Zasněná láska
2. světová válka
  • Historie
  • Zajímavosti
  • Elon Musk
Bramboráky
  • Dýňová polévka
  • Kulajda
  • Bramboračka
Velikonoční mazanec
  • Velikonoční nádivka
  • Velikonoční věnec
  • Velikonoční beránek
Palačinky
  • Tvarohová bábovka
  • Brownies
  • Hrnkový perník

Neuteklo vám?

ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT

ČESKO SLOVENSKO MÁ TALENT

Hudební / Reality / Soutěžní / Zábavný
ZOO

ZOO

Rodinný / Romantický
Slunečná

Slunečná

Komedie / Rodinný / Romantický
Partička

Partička

Reality / Zábavný
Zobrazit více

Videopůjčovna Videopůjčovna

Přehrajte si nejnovější filmy - již od 49 Kč

Ženská pomsta

Ženská pomsta

Komedie / České filmy
ČR, 2020
1 hod. 23 min.
Abstinent

Abstinent

Drama / České filmy
ČR, 2019
1 hod. 18 min.
Špindl

Špindl

Komedie / České filmy
ČR, 2017
1 hod. 34 min.
Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Zoufalé ženy dělají zoufalé věci

Komedie / České filmy
ČR, 2018
1 hod. 22 min.
Zobrazit více

cnn

RADAR: Sněhové přeháňky se vrací do Česka. Podívejte se, jaké bude počasí u vás RADAR: Sněhové přeháňky se vrací do Česka. Podívejte se, jaké bude počasí u vás USA jsou připravené materiálně rozdrtit ruskou armádu. Visingr popsal, co poslaly na Ukrajinu Ztráta chuti, čichu nebo dušnost ustoupily. Vědci popsali nové nejčastější příznaky covidu

zoom

Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit? Zabijácké sršně se valí Evropou a ohrožují i Česko. Jak se dá invaze zastavit? VIDEO: Chřestýš chtěl ulovit kukačku, jenže se krutě přepočítal! Žraloci sežrali stovky námořníků z amerického křižníku Indianapolis

zeny

Černá vdova sáhla na Agátu. Čvančarová vlepila Hanychové morální facku Černá vdova sáhla na Agátu. Čvančarová vlepila Hanychové morální facku Nevěra podle hvězd. Blíženci podvádějí ze zvědavosti, Ryby se nechávají svést Jak zhubnout 10 kg – jde to za měsíc i za týden? Zdravé a reálné způsoby hubnutí

living

Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí Jaká bude letošní zima: Sledujte kočku a zkontrolujte cibuli, příroda se nemýlí Proč listy stromů na podzim změní barvu? Jak teplé tóny žluté, oranžové a červené vznikají Rozchodníkovec je král podzimní zahrady a nakrmí motýly, když už je potravy málo

cool

GALERIE: 16 známých věcí, které konečně dostaly správné a pravdivé jméno GALERIE: 16 známých věcí, které konečně dostaly správné a pravdivé jméno 9 věcí, které nevíte o Smrtonosné pasti 2: Našli jste v ní padoucha z Terminátora 2? 4 nejlepší filmové vesmíry: Od Avengers ke Star Wars

iprima

Ženy na něm mohou oči nechat. Jak to má žhavý herec Can Yaman s partnerkami? Ženy na něm mohou oči nechat. Jak to má žhavý herec Can Yaman s partnerkami? Filip Blažek přežil svoji smrt. Natáčení slavné scény seriálu ho ale zklamalo Talentu mají na rozdávání. Top 10 umělců, kteří oslnili svými výkony

autosalon

Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Radar posílá pokuty za 3,9 km/h navíc. Je to past na řidiče, do které může spadnout každý Veteráni v Česku, crossover ve Švédsku a bazarovky za fajn ceny. Přijíždí premiérový Autosalon Nejnovější teoretické otázky v autoškolách jsou záludnější, než byste čekali. Vyzkoušejte si je

fresh

Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Jak připravit nejlepší bramborovou kaši. Naučte se 6 jednoduchých triků Nejlepší recept na křupavé bramboráky podle Romana Vaňka Mramorová hrníčková bábovka

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Jak volit prezidenta Velikonoční přání Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Velikonoce 2023 Tatarák podle Pohlreicha FIlmy od Marvelu Velikonoční svátky Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Vše o houbách Velikonoční zvyky Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
Logo Apple Store Apple Store Logo Google Play Google Play
Logo iPrima © FTV Prima spol. s r.o.