Svačina, přesnídávka, zkrátka jídlo mezi snídaní a obědem. Pro někoho malicherná a bezvýznamná součást denní potravinové dávky. Pro většinu rodičů stávajících i budoucích školáků těžko řešitelný rébus.

Svačina, přesnídávka, zkrátka jídlo mezi snídaní a obědem. Pro někoho malicherná a bezvýznamná součást denní potravinové dávky. Pro většinu rodičů stávajících i budoucích školáků těžko řešitelný rébus.
Rébus, při jehož řešení můžeme zásadním způsobem ovlivnit jídelní návyky malých i velkých školáků. Je třeba si uvědomit, že dětský organismus potřebuje energii už během dopoledne, aby mohl podávat optimální výkon.
1. pestrost stravy (ovoce, zelenina, pečivo)
2. energetická vyváženost
3. potravinová dostupnost (sezonní plodiny)
4. dostatek kvalitních nízkoenergetických nápojů
Častá varianta svačin používaná zejména u starších školáků. V podstatě k jakémukoliv pečivu se spotřebují zbytky sýrů, salámů a paštik, doplněné jen zřídka o ovoce nebo zeleninu. Pitný režim je zastoupen zředěným ovocným sirupem podávaným v opakovaně používané plastové lahvi.
+ rychlá příprava, finanční nenáročnost, řada náctiletých si tento „balíček“ skládá sama před odchodem do školy
- Většinou energeticky nadhodnocená dávka, častá absence ovoce a zeleniny, nápoje slazené cukrem s chemickými konzervanty podávané v nevhodných jednorázových plastových lahvích
Tento typ svačiny se vyznačuje soustavným opakováním. Chléb typu „Šumava“ namazaný máslem nebo různými druhy margarínu. Takřka vždy bez ovoce a zeleniny a často i bez pití.
+ rychlá a jednoduchá příprava, finančně nenáročné
- Velmi malá pestrost, pitný režim ponechán na úvaze školáka („pitná voda přece teče všude“), v kolektivu dnešních dětí svačiny tohoto typu mohou vést i k posměchu spolužáků
Nejnevhodnější typ svačiny. Bohužel tento model stravování někdy i nahrazuje hlavní denní jídlo (oběd). Komerčně nabízené potraviny svačinového typu sice skýtají i varianty racionální výživy, školáci však často podléhají reklamním tlakům a kupují nevhodné potraviny, často i v řetězcích rychlého občerstvení. V nápojích převládají naprosto nevhodné přeslazené nápoje kolového tipu nebo energetické nápoje.
+ nulová starost o domácí přípravu svačiny
- nejvyšší míra nevhodnosti potravin a nápojů, ztráta kontroly zakoupeného zboží, možnost zneužití financí k nákupů zcela jiného sortimentu
(jablko, mrkev, celozrnné pečivo)
S trochou nadsázky označený nejvhodnější typ svačiny. Zastoupeno je zde ovoce, zelenina i pečivo, které může být doplněno o sýry nebo kvalitní uzeninu.
Základem této pestré směsi by mělo být čerstvé, omyté, oloupané a nakrájené ovoce a zelenina a celozrnné pečivo. Je vhodné používat systém několika svačinových krabiček. K pití střídáme minerální vody, džusy a ovocné šťávy, občas doplněné o mléčné kysané nápoje nebo jogurty.
+ pestrost stravy, energetická vyváženost
- většinou časově i finančně náročnější, nutnost následné údržby (čištění svačinových krabiček)
I když je svačina tohoto typu po všech stránkách nejnáročnější, její dlouhodobé efekty z hlediska správných potravinových návyků jsou nedocenitelné jak u školáků, tak i dospělých osob. Začít se správnými svačinovými návyky je dobré v co nejnižším věku. Ale lze však i u dospělých osob se zájmem o racionální výživu.
Autor: Alžběta Krchová
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.
Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů
prima-cnn-news
prima-zeny
prima-zoom
prima-fresh
prima-cool
playboy
lajk
prima-living