Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

SAGRA – objevte kouzlo autentické Itálie

Italská SAGRA

Italská SAGRA

  • Zavřít
Italská SAGRA

Italská SAGRA

Vyhnout se turistickým restauracím není v Itálii bez domorodého průvodce vůbec lehké. Poutače a zuřiví naháněči lákající na předražená menu jsou prakticky na každém rohu. Jak ale odhalit ta správná místa, kde se Italové nespoutaně baví, jedí a pijí? Hledejte je za městem, pod nápisem SAGRA.

Seznam.cz banner

Právě v tomto pozdně jarním období, kdy se už teploty v Itálii stabilizují natolik, že můžete trávit večery venku, zde začínají víkendové festivaly skvělého lokálního jídla. Ti z vás, kteří cestují autem nebo na motorce, by určitě neměli zůstávat v hotelových či turistických restauracích a měli by vyhledat nejbližší Sagru, kde si užijí hostinu, složenou z lokálních produktů a přitom nijak nezatíží rodinný rozpočet.

Jídlo a kulturní zážitek, to je Sagra

Italové milují jídlo a módu. Z každé sešlosti, u které se jí, si dokážou udělat událost, na kterou se pěkně obléknou, i přesto, že se chystají jíst z plastových talířků u dlouhých dřevěných stolů na prostorné louce. O tom totiž Sagra je. Hudba, jídlo, pití a společnost dobrých přátel. Malá města či vesnice pořádají tuto událost jako oslavu toho, co jim nadělila matka příroda, proto je vždy celá akce zaměřená na jednu hlavní surovinu, jako je pasta (těstoviny), salsiccia (italská klobása), cinghiale (kančí maso), pesce (ryby), gamberi (krevety) a spousta dalších, závisejících především na konkrétním období a části Itálie.

Italská SAGRA
Fotogalerie

Italská SAGRA

Menu je vždy kompletně sestaveno obyvateli města, kteří se pak společně podílejí i na jeho vaření. Nehledejte zde však žádné erudované kuchaře, to, čím jsou Sagry unikátní, je, že odhalíte poctivé recepty zkušených italských maminek, za které je Italové (a především pak chlapi) tolik milují. Jídlo je vždy velmi jednoduché, složené ze surovin daného regionu a nepředražené – výtěžek z celé akce bývá určen na rozvoj pořádajícího města či obce.

Jak objevit nejbližší Sagru?

Existuje několik způsobů, jak odhalit, kde se Sagra koná. Tím nejčastějším jsou velké křiklavé plakáty, vyvěšené na křižovatkách, zdech či sloupech okolo místa konání. Připomínají tak trochu naše vesnické diskotékové poutače. Většinou z nich křičí nápis SAGRA a surovina, na kterou je zaměřená. Pokud se vypravíte po navigačních šipkách, počítejte s tím, že vás leckdy může čekat delší cesta do kopců či mezi pole. Nezoufejte, co se týče jídla, organizace v Itálii selhává jen výjimečně.

Dále se můžete zeptat na recepci vašeho hotelu, vždy je dobré, když vám poradí někdo místní, a co se týče jídla, věřte, že se vám každý bude snažit poradit co nejlépe, jde totiž o lokální chloubu.

Jak to funguje?

Jako turisté se často bojíme chodit na místa, kde příliš nezapadneme mezi místní. Na Sagrách ale bývá tolik lidí, že se mezi nimi hravě ztratíte. Raději však mějte po ruce slovník, hledáte neturistická místa, kde se na angličtinu příliš nehraje.

Většinou akce začíná okolo 19. hodiny, přičemž Italové dorážejí obvykle okolo 20. hodiny. Organizace se může dost lišit podle lokace. Buď může být Sagra pořádaná v uličkách malebného města nebo na přilehlých loukách, obě varianty mají své neskutečné kouzlo. Vždy je postavena spousta stanů vybavených kuchyněmi, ve kterých se jídlo rovnou připravuje. U hlavního vchodu bývá vyvěšené menu, ze kterého si vyberete a zaplatíte u centrální kasy. Poté dostáváte jídlo u jednotlivých stánků proti účtence nebo vyfasujete číslo, usadíte se a sledujete, až vás vyvolá kolem probíhající „servírka“ s tácy plnými specialit. Třetí možností je, že budete platit přímo u stánku, to však nebývá příliš časté.

S kým se na Sagře setkáte?

Se všemi generacemi místních obyvatel. Od seniorů, kteří si přišli zopakovat taneční kroky na parket, přes rodiny s dětmi, pro které je připraven program – leckdy i malé pouťové atrakce a tombola, až po italské teenagery. Nikdo není příliš mladý nebo starý na to, aby se zúčastnil. Koho naopak na Sagře nepotkáte, jsou davy turistů, navezených na „typický“ italský večer.

Všichni, kdo na Sagrách vaří či obsluhují, jsou místní dobrovolníci. Proto berte s humorem, když budete na jídlo čekat trochu déle nebo když někdo poplete objednávku. Na Sagru jedete hlavně jíst, ale také nasávat pravou italskou atmosféru, tak si zdejší autenticitu užijte s humorem, jídlo je přece hlavně radost.

Kde: Sagry se konají po celé Itálii – od Ligurie přes Toskánsko, Lazio (okolí Říma) až po Pugliu nebo Sicílii.

Kdy: Obecně od konce května/začátku června do konce září

Rozpočet: Cena se liší podle toho, zda si objednáte těstoviny nebo maso a ryby. Italské menu se skládá z několika chodů:

  • Antipasti – předkrm – často se servíruje bruschetta con pomodori (bruschetta s rajčaty) či fritture (smažené mořské plody nebo zelenina). Cena se pohybuje v rozmezí 1,50–5 eur.
  • Primi – je první chod, většinou jde o porci těstovin (cena porce je většinou okolo 5 eur, pokud jde o mořské plody, pak je to o něco dražší)
  • Secondi – druhý chod – maso nebo ryby. Ne vždy konzumují Italové druhý chod s přílohou, chléb ale dostanete zaručeně všude (cca 6–8 eur)
  • Dolce – Sladký zákusek (okolo 3 eur)

Autor: (sponk)

Sdílejte článek
Štítky jídlo Itálie ryby restaurace maso těstoviny mořské plody magie Předkrm Bruschetta

Návrhy pro vás

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Sladké

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci Polévky

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Maso

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm


Přečtěte si také

Sladké
Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Maso
Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Novinky
Mixér: podzimní a polední menu, nová prodejna, věnečky nebo šperky podle sektů

Mixér: podzimní a polední menu, nová prodejna, věnečky nebo šperky podle sektů

Polévky
Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Polévky
Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Maso
Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Novinky
Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Sladké
Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Maso
Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Maso

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Polévky
Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loudavé vaření: Květáková krémová polévka na indický způsob připravená v pomalém hrnci

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí Polévky

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Maso
Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera Omáčky

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Více značek nezaručí bezpečnost: Ulice trápí vizuální smog, problémem je i světelné znečištění S Turkem jsem o kauze mluvil, připustil Zeman. Vítá konec Fialovy vlády, jedna věc ho ale mrzí „Řezník století“ v poutech: Súdánec brutálně popravoval civilisty, odhalil ho TikTok

prima-zeny

Daniela obětovala svého nejbližšího. Nová zrádkyně už zamýšlí, kdo bude další Mia je stále nejvěrnější. Děsí ji to, protože používá techniky skutečných pachatelů Moderátorka nahé seznamky také hledá lásku. Přiznala, že se jí zalíbil účastník

prima-zoom

Český král se dvěma manželkami Rozeznáte skutečný lidský hlas od AI? Většina lidí v testu krutě selhala, podvodů přibývá V Černobylu pobíhají modří psi, jejich fotky vyvolaly strach. Celá záhada má zřejmě jednoduché vysvětlení

prima-fresh

Kakaový závin z kynutého těsta s tvarohem – vláčný moučník k odpolední kávě Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Mixér: podzimní a polední menu, nová prodejna, věnečky nebo šperky podle sektů

prima-cool

Prohlédněte si celý Springfield ve Fortnite Laciná vykrádačka Predátora útočí trailerem. Vypadá spíše jako Duna z pískoviště Hvězdný fotbalista vyrazil na Halloween do ulic jako Joker. Poznali byste ho?

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Kozlíček polníček hravě vypěstujete doma za oknem i v zimě Listopad v zahradě: Zasaďte jarní cibuloviny, česnek, stromy i růže Koření podle horoskopu: Beranům chutná pepř, Ryby milují skořici

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.