Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jak přichází kapr na svět

Jikernačka před výtěrem

Jikernačka před výtěrem Zdroj: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

  • Zavřít
Jikernačka před výtěrem

Jikernačka před výtěrem Zdroj: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Koncem května jsem s dalšími blogery a novináři vyrazila do Třeboně, konkrétně do rybí líhně Mokřiny/Lutová, abych za doprovodu mistrů rybářů z Rybářství Třeboň nahlédla pod hladinu zdejších vod a odhalila tajemství toho, jak přichází třeboňský kapr na svět mimo volnou přírodu.

Seznam.cz banner

K mému velkému údivu jsem zjistila, že opravdu nestačí, aby se kapřice zalíbila kaprovi, plavmo se o sebe otřeli, aby pak za pár dní světlo světa spařilo hejno malých kapříků. Umělý výtěr kapra je věda, alchymie a pořádná řehole. Byli jsme u toho.

V rybí líhni Mokřiny/Lutová, v malém, na bílo omítnutém přízemním domku ležícím mezi několika rybníčky, se děje vše od výtěru přes odchov jiker a váčkových plůdků až do samotného vysazení. No, ruku na srdce, napadlo vás někdy, jak je možné, že na vánočním trhu je vždy dostatek kaprů? Aby se dostalo na každého, musí jít o kontrolovaný chov, který zaručí stále plné sádky...

Umělý výtěr

Umělý výtěr kaprů v líhních probíhá od května do června. Jde o tří až čtyřletý proces začínající právě výtěrem generačních ryb s ‚rodokmenem‘. Před vlastním výtěrem se nejprve nechají matečné ryby starší 4–5 let rozdělené podle pohlaví dva až tři týdny v nádržích ve vodě s ustálenou teplotou, aby dosáhly pohlavní zralosti. Řízený výtěr probíhá na sucho, kdy se – laicky řečeno – samcům mlíčňákům brzy ráno odebere sperma – mlíčí, samičkám jikernačkám postupně v průběhu dopoledne vajíčka – jikry, v odborné praxi to vypadá tak, že u jikernaček proběhne hypofyzace čili zákrok stimulující výtěr ryby. Rybě se pomocí injekční stříkačky aplikuje ve dvou dávkách hormon, jehož účinkem dojde k uvolnění pohlavních buněk. Aby ale nedošlo k předčasnému uvolnění jiker, zašije se jikernačkám jedním křížovým stehem močopohlavní otvor. Ten se těsně před výtěrem přestřihne, aby mohly jikry odejít do čisté suché misky. Jikernačka jich vydá až 20 % své vlastní váhy.

Prohlédněte si rozsáhlou fotogalerii a nahlédněte rybářům pod pokličku :)

Jak přichází kapr na svět
Fotogalerie

Jak přichází kapr na svět

Jikry se smísí s mlíčím a poté, co se směs zalije filtrovanou rybniční vodou o teplotě 20–22 °C, se spermie aktivují, mají 2 minuty na to, aby pronikly do vajíčka a oplodnily jej. Směs nabobtná a oplozené jikry rychle začínají lepit – to proto, že se jikry v přírodě přirozeně přichytávají na rostliny, kořínky… V umělých líhních je ale třeba jikry lepu zbavit, aby se na sebe nepřilepily. Pro tento účel se k nim přidává plnotučné mléko s obsahem tuku 27 %, na který se lep naváže.

Míchání jiker s mlíčím. Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Důkladně, ale opatrně promíchaná směs, se pak přelévá do filtračních lahví, jimiž protéká rybniční voda. Po dvou až třech dnech se z jikerného obalu vykulí larva – váčkový plůdek, který za další 2–3 dny vstřebá žloutkový váček a prvně se nadechne, začne plavat a živit se. V této fázi je váčkový plůdek nasazován do plůdkových výtažníků. V těchto menších rybnících dorůstá rybí plůdek do jednoho roku a délky asi 8–10 cm a hmotnosti 20–30 g. Z plůdku se v druhém roce života stává rybí násada. V hlavních rybnících pak ryby dorůstají po 3–4 letech tržní velikosti.

Třeboňský kapr

Dlouholetá zkušenost, přirozený způsob chovu a výživy i písčito-rašelinné rybniční podloží jsou hlavní faktory, které přispívají k jedinečnosti kapra z třeboňské oblasti – jeho maso je lahodné, zdravé a není cítit bahnem. Kapří maso jsme ochutnávali přímo v Rožmberské baště. Na úvod se podávala klasika – kapří řízky v trojobalu s bramborovým salátem. Následovala delikatesa kapří hranolky, které patří mezi vyhlášené třeboňské speciality stejně jako kapří škvarky. Obě lahůdky se připravují z kapřích filetů, jsou tedy bez kostí. Zkuste si je připravit doma podle třeboňské receptury, určitě jim propadnete tak jako my.

Kapří škvarky. Foto: Klára Michalová

Kromě tradičních rybích pokrmů jsme také ochutnali novinku na trhu v podobě kapřích Jihočeských Jerek. Rybí jerky? Zpočátku jsem byla trochu nedůvěřivá, ale první zakousnutí se do lahodného zauzeného plátku rybího masa mé pochybnosti zahnalo. Jihočeské Jerky se vyrábějí přirozenými postupy bez jakýchkoliv přídatných éček. Jsou konzervované pouze mořskou solí a kouřem, případně dochucené směsí koření a kořenové zeleniny. Jsou skvělé na cesty, sport nebo jen tak k pivu nebo vínu…

Petrův zdar!

Autor: Kateřina Obrazová; článek je převzatý z foodblogu Thinkfood.cz

Sdílejte článek
Štítky ryby maso kapr jikra Lutová Rožmberská bašta

Návrhy pro vás

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Maso

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku Sladké

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera Polévky

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd Vegetariánské

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase Přílohy

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky


Přečtěte si také

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Prostřeno!
Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno: Mascarpone s ovocem à la Simonka

Prostřeno!
Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno: Vepřová panenka s tymiánovými bramborami a borůvkovou omáčkou

Prostřeno!
Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno: Bramborová krémová polévka se zeleninou

Prostřeno!
Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Prostřeno: Caprese s domácí bagetkou podle Simony

Maso
Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Soutěžící
Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Simona Šedová má bezlepkovou dietu

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Těstoviny s květákem a krémovou omáčkou z gorgonzoly – delikátní rychlá večeře podle Zdeňka Pohlreicha

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha Těstoviny

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Sladké
Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky Sladké

Vánoční kokosové sušenky – ideální cukroví pro blížící se svátky

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem Sladké

Mandlový koláč – jednoduchý nadýchaný dezert s jemným žloutkovým krémem

Maso
Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Maso

Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou Maso

Masové kuličky po thajsku – voňavá exotika s kokosovým mlékem a kari pastou

Maso
Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Pečená kuřecí stehna s kedlubnovým zelím – česká klasika s lehce netradiční přílohou

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce Maso

Kuřecí stehenní řízky s hořčicí a mrkví z jednoho hrnce – snadný a chutný oběd skoro bez práce

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Bavorská sýrová polévka se slaninou a romadurem podle Marka Fichtnera

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami Polévky

Poctivá bažantí polévka – vývar s žampiony a čerstvými bylinkami

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi Polévky

Staročeská couračka – tradiční polévka s kysaným zelím a bramborami ve veganské verzi

Předkrmy a chuťovky
Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Řepné ravioly s modrým sýrem a datlemi – elegantní a efektní předkrm jako z restaurace

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem Předkrmy a chuťovky

Slaní šneci se zelím a škvarky – oblíbená chuťovka s typicky českým šmrncem

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc Předkrmy a chuťovky

Asijský wrap s tofu podle Kevina z restaurace Sia – rychlý oběd, který má šmrnc

Vegetariánské
Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Křupavý květák se strouhankou, parmezánem a pažitkovou smetanou – rychlý a lahodný vege oběd

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo Vegetariánské

Fazolové kuličky s mrkvovou kaší a kapustovým pestem – zdravé a chutné vegetariánské jídlo

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku Vegetariánské

Bez masa: Smažené udon nudle se zeleninou na thajský způsob – barevná asijská směs z woku

Sladké
Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Makové a tvarohové hřebínky se švestkami a meruňkami – voňavé pečivo jako od babičky

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska Saláty

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce Maso

Kuřecí plátky s pečeným kaki – nevšední spojení masa a sladkého ovoce

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Přílohy
Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Krémové špaldoto se smetanou a vůní šafránu podle Huga Hromase

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí Přílohy

Zapečený rýžový nákyp s dýní, cuketou a sýrem – podzimní pečená dobrota plná barev i chutí

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu Maso

Bramborové knedlíky plněné pražskou šunkou se zadělávaným zelím podle Lokálu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Jelínek: Babiš si jmenování vlády zdržuje sám. Po něm bude jako tyrannosaurus rex, míní Kubáček Konec shutdownu v USA: Federální úřady mohou po 43 dnech otevřít Ukrajinské vojáky ničí neviditelný sok. Plynatá sněť má takřka 100% smrtnost, lékaři se děsí

prima-zeny

Dřív jsem riskoval, dnes chci klid, říká Lukáš Vaculík. V práci sází na lidi Farmář Kotek si kvůli chráněným rostlinám pořizuje ovce jako sekačky a stěhuje kurník Lukáš Vaculík jako lékař podezřelý ze sériových vražd. prima+ uvádí kriminálku Noční operatér

prima-zoom

VIDEO: Prohlídka kokainové ponorky Novou záhadu u pyramid v Gíze zatím nerozklíčovaly ani nejmodernější přístroje Pád tureckého letadla zachytila kamera. Nehodu nikdo nepřežil

prima-fresh

Dokonalý vídeňský řízek se salátem krok za krokem od Lubojatzky Couple Loudavé vaření: Stifado – řecký hovězí guláš s červeným vínem a rajčaty z pomalého hrnce Dukátové buchtičky s dýňovým krémem – známá sladká klasika v podzimním kabátku

prima-cool

Seriálový Vetřelec dostává 2. sérii Super Mario 2 a Toy Story 5: Zábavné první trailery největších animovaných hitů roku 2026 Podívejte se na 7 nejlepších scén s Dolphem Lundgrenem

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Dům, kde vyrůstal Trump, je na prodej. Vyvolávací cena je 2,3 milionu dolarů Žádnou šunku ani mléko. Pro kočky je lidské jídlo často toxické Skořápky vlašských ořechů nevyhazujte! Zkuste čaj proti kašli a pro krásné vlasy

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.