Náplň
- cibule 250 g
- vařená uzená šunka 150 g
- máslo 1 lžíce
- bílé víno 200 ml
Těsto
- droždí 25 g (víc než 1/2 kostky)
- voda 150 ml
- kvásek 50 ml
- bílé víno 150 ml
- polohrubá mouka 400 g
- žitná chlebová mouka 100 g
- sůl 10 g (asi 2 lžičky)
Postup přípravy
- Den předem oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kroužky. Šunku nakrájejte na kostičky. Máslo rozpusťte na pánvi, přidejte cibuli a při středním žáru ji smažte dozlatova asi 8 minut. Přisypte šunku. Vše zalijte bílým vínem a při středním žáru duste, než se tekutina takřka odpaří. Poté směs nechte alespoň 8 hodin (nejlépe přes noc) uležet v chladničce.
- Na těsto rozpusťte droždí ve vlažné vodě a smíchejte s kváskem a bílým vínem. Do mísy přidejte oba druhy mouky a na závěr sůl. Vše dobře promíchejte. Těsto hněťte v robotu 8–10 minut (4 minuty na pomalý, 4 minuty na rychlý stupeň) nebo ručně.
- Hotové těsto vyjměte na pomoučenou pracovní plochu, naplňte a vytvarujte podle obrázků (viz níže). Cibulové copy rozložte na plech s pečicím papírem a nechte znovu kynout asi 30 minut.
- Mezitím předehřejte troubu s plechem pokropeným vodou na 230 stupňů (horkovzdušné pečení se nedoporučuje). Po dosažení potřebné teploty plech vyndejte, copy vložte do horké trouby (doprostřed) a pečte dokřupava 35–40 minut.