reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Česko jako potravinová velmoc
Autor: iStock Česko jako potravinová velmoc

Česko jako potravinová velmoc? Česnek, jablka, chmel nebo mák na to mají!

Umíte si představit Česko jako velmoc? Naše malá, ale hezká zemička uměla a stále umí vyprodukovat potraviny, které nemají ve světě konkurenci! Český mák, česnek, chmel nebo jablka - to je pojem.

Pojďme si malinko načepýřit naši národní hrdost a připomenout proč jsou některé české potraviny a produkty prostě světovou špičkou. A není jich málo! Česko není jen o skvělém pivu, ale dokázalo si vydobýt přední pozice v kvalitě a produkci komodit jako je mák, česnek, jablka nebo cukrová řepa.

Český česnek: největší banka na světě

Česko bývalo česnekovou velmocí, a i když český česnek válcuje v současnosti levný dovoz z Číny, doposud se tu pěstují ty nejkvalitnější odrůdy. Český česnek je přitom až pětkrát kvalitnější než dovážený! Je to dáno nesrovnatelně vyšším obsahem silic, což dodává intenzívnější chuť. Nejvýraznější česnekářský boom v Česko nastal na konci osmdesátých let minulého století a stále se máme čím pochlubit. Vždyť v naší malé zemi máme největší sbírku odrůd česneku na světě!

Česko jako potravinová velmoc  Foto:

Český mák: absolutní lídr

Tak tak tak, sejou mák… zpívá česká lidovka. A opravdu, zatímco jsou ve světě místa, kde byste si za konzumaci makové buchty šli možná sednout “do chládku”, u nás se maková zrníčka vždy cenila. A prosperovala! Mák se na území České republiky ve velkém pěstuje od počátku 19. století. Po roce 2004 přišel obrovský skok a mák se začal pěstovat na více než 60 000 hektarech. V současnosti je Česká republika je největším pěstitelem potravinářského máku ve světě!

Česká řepa: tradice cukrovarů

Další českou superpotravinou je řepa! Je vysoce zásaditá, má anivirotické a anitibakteriální účinky, účinně pomáhá bojovat s mykózami, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a bránících vzniku rakoviny. Naši předci ji cenili a často jedli. Cukrová řepa se před válkou pěstovala v určitých oblastech, kde obohacovala regionální jídelníček, ale během války se jedla všude. Především se ale Česko stalo už od dob Rakousko Uherska zemí uznávaných cukrovarů a jedním z evropských lídrů na trhu s cukrem.

Česká jablka: skvělé odrůdy

Česká jablka jsou pojem! V našich obchodech naleznete paradoxně zahraniční produkci plodů, naše se tu prodávají málo, ale v zahraničí slaví úspěchy! Ovocnářství má u nás tradici a česká jablka byla vždy vynikající kvality. Rubín, Šampion nebo Opal jsou české vyšlechtěné odrůdy, které mají srovnání v celosvětovém měřítku.

Český chmel: jednička ve světovém měřítku

Co dodat? Mnoho obyčejných lidí i předních odborníků říká, že české pivo je nejlepší na světě. Je to hlavně tím, že se při jeho vaření používá neskutečně kvalitní žatecký chmel. Je aromatický, hotová jednička na světovém trhu. Žatecký chmel má nižší hořkost a pivovarníci ho proto musí používat hodně. Tím se do piva taky dostává mnoho zdraví prospěšných látek. A ta chuť!

Autor: Kamila Ulčová

Související témata: česnek , Česko , česká kuchyně , mák , tradiční česká kuchyně , české potraviny , český chmel

reklama

Přečtěte si také