Na polévku
- česnek 2 ks
Česnekový chléb
- citronová šťáva 1 lžička
- citronová kůra
- sůl
Postup přípravy
Batáty, hrušku a šalotky oloupeme a nakrájíme. V hrnci si ohřejeme olej a přidáme šalotku, necháme změknout. Přidáme česnek, hrušku a batáty, asi čtyři minuty osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme papriku, zakryjeme pokličkou a vaříme 15-20 minut, hruška a batáty by měly byt úplně měkké. Celou polévku rozmixujeme na jemný krém. Ohřejeme a přimícháme smetanu, dochutíme paprikou, solí a pepřem.
Připravíme si česnekové máslo tak, že smícháme všechny ingredience kromě chleba a dochutíme.
Malý bochník chleba několikrát hluboce našikmo nařízneme a potřeme máslem. V rozehřáté troubě pečeme asi pět minut a hned podáváme k polévce.
Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji. Přidáme hrášek, zalejeme vývarem a ochutíme solí a pepřem, povaříme. Když hrášek změkne, polévku rozmixujeme dohladka a přidáme smetanu na zjemnění. Snažíme se, aby byla polévka hustá tak akorát. Podáváme s opečenými krutony.