Noky
- měkký tvaroh 250 g
- vejce 2 ks
- polohrubá mouka 150 g
- citronová kůra
- meduňka (lístky na ozdobení, případně máta)
- sůl
Postup přípravy
- Jahody nahrubo nakrájejte (několik si nechte na ozdobení). V kastrolu zahřejte máslo, vsypte cukr a nechte ho rozpustit. Pak přidejte jahody a nechte je asi 5 minut probublávat.
- Noky: V míse promíchejte tvaroh, vejce, mouku, trochu nastrouhané citronové kůry a špetku soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte 2,5 cm široký váleček, který rozdělte na stejné menší dílky – noky. Zavařujte je do vroucí osolené vody, rychle přiveďte k varu, ztlumte plamen a pomalu vařte, až vyplavou na povrch. Vyberte je děrovanou naběračkou (nebo slijte přes cedník) a hned podávejte s rozvařenými jahodami. Porce ozdobte překrojenými jahodami a lístky čerstvé meduňky či máty.