Druhou vrstvu
- tofu 300 g
Základní těsto
- mandle 1 šálek
Druhou vrstvu
- jablečný koncentrát 100 ml
- voda 250 ml
První vrstva
- sůl 1 špetka
Druhou vrstvu
- slad 2 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Špaldovo-mandlový korpus: V míse smícháme najemno namleté mandle se špaldovou moukou. Přidáme špetku soli a deci kvalitního panenského oleje a vše důkladně promícháme. Pokud máme těsto raději sladší, rozpustíme nejdříve v ohřátém oleji vrchovatou lžíci sladěnky a pak jej zpracujeme s moukou a mletými mandlemi. Konzistence těsta připomíná drobenku. Pokud se nám zdá stále suché, přidáme ještě trochu oleje. Pokud je naopak mazlavé, pomůžeme si troškou mouky. Z těsta si odebereme asi šest lžic drobenky a zbytek vsypeme do dortové formy. Pomocí prstů uplácáme nejdříve okraje do výšky pěti centimetrů, pak se soustředíme na dno formy, které pokryjeme tenkou vrstvou těsta, jež uhladíme dlaněmi.
2. Jablková vrstva: Rozinky zalijeme vařící vodou a necháme nabobtnat. Jablka rozpůlíme, zbavíme jádřinců a nahrubo nastrouháme i se slupkou. Přidáme nahrubo mleté vlašské ořechy nebo mandle. Dochutíme špetkou soli a lžičkou skořice. Rozinky scedíme a přimícháme do jablečné směsi. Celou směs důkladně promícháme a pěkně upěchujeme na dno maximálně třícentimetrovou vrstvu jablek s ořechy, rozinkami a skořicí.
3. Vrstva z tofu. Rozinky zalijeme vařící vodou a necháme trochu nacucat. Bílé přírodní tofu nakrájíme na větší kostky a dáme do hrnce, kam jsme nalili ovocný koncentrát s vodou nebo rovnou jablečný mošt. Přidáme hrozinky a vaříme deset minut. Pak tofu spolu s vodou, ve které se vařilo, rozmixujeme dohladka a dochutíme sladem. Chuť můžeme oživit citronovou šťávou. Na závěr přidáme práškový agar a znovu zlehka rozmixujeme, aby se agar dobře rozpustil. Výslednou hmotu přidáme na první vrstvu a posypeme zbytkem schované drobenky.
4. Řezy pečeme půl hodiny v troubě předehřátí na 170 stupňů.