Trendem dnešní doby je pokud možno omezovat lepek a mléčné výrobky, čímž výrazně odlehčíte zažívacímu ústrojí. Zkusili jsme oblíbené vafle připravit bezlepkové a zároveň bez laktózy. I přesto, že jsou SUPER zdravé, chuťově jsou snad ještě lepší než ty klasické!
V menší misce nebo hrníčku si nechte vzejít kvásek (cca 5–10 minut). Do trošky kokosového mléka přidejte droždí, špetku cukru i mouky.
Rýžovou mouku prosejte a postupně přidávejte ostatní suroviny. Žloutky, špetku soli, kokosové mléko, med, kokosový olej, kůru z limetky a vzešlý kvásek. Dobře promíchejte a nechte vykynout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně přimíchejte do vykynutého těsta.
Nakonec vafle upečte v rozpáleném vaflovači. Hotové vafle ozdobte oblíbeným čerstvým ovocem a zakápněte medem nebo javorovým sirupem.
Prima tip: Sehnat dnes kokosové mléko není téměř žádný problém, mají ho snad už v každém větším supermarketu. Co se týče kokosového oleje, ten může být hůře k sehnání, ale s trochou úsilí se to jistě podaří (zkuste zdravé výživy nebo drogerii DM). Pokud ne, a nevadí vám laktóza, tak ho můžete nahradit klasickým máslem.