Suroviny
- cukr krupice 250 g + 50 ml studené vody
- horká voda 250 g
- vanilková sůl 1 lžička (nebo 1 lžička soli a trochu vanilky)
- mletý sušený zázvor 1/2 lžíce
- skořice, rozbitá na menší části v hmoždíři 1 velký svitek
- Hřebíček 8 ks
- Pepř 10 kuliček
- nové koření 6 kuliček
- Badyán 1 hvězdička
- strouhaný muškátový oříšek 1/2 lžičky
- špetka kardamomu (volitelné)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte karamel. Do většího hrnce (aby měl větší plochu dna) s dvojitým dnem nasypejte cukr a zalijte ho trochou vody (stačí tak 50 ml), postavte na střední plamen a nechte zahřívat. Nemíchejte, čekejte, až se cukr ve vodě rozpustí na sirup. Ten nechte bublat, jen občas můžete zlehka zakroužit hrncem. Chvíli to bude trvat, ale cukrový sirup se za nějakou dobu (třeba i 15 minut) začně zbarvovat do jantarova. Jakmile má správnou barvu (já obvykle nechávám jen tu jantarovou, aby nebyl karamel příliš hořký), je karamel připravený na další krok.
- Do karamelu vlijte po částech horkou vodu. Pozor, směs bude hodně bublat, prskat a bude unikat dost páry. V tuhle chvíli nic nemíchejte, hrozí opaření horkou párou. Když směs dobublá, můžete ji promíchat.
- Do sirupu nasypejte všechno koření, které používáte tak, jak je napsané v seznamu (takže pepř má být celý a ne mletý, badyán ani hřebíčky nedrtíme). Oheň stáhněte na minimum a nechte celou směs bublat asi 12 minut.
- Sirup nechte trochu zchladnout a následně přeceďte a nalijte do čistých uzavíratelných sklenic. Skladujte v lednici.