Suroviny
- jahody 2 kg
- med 600 g
- vanilkový lusk 1 ks
- citronová šťáva 50 g
- mořská sůl 1/2–1 lžička
- chia semínka 80 g
- máslo (volitelné) 20 g
Postup přípravy
- Dejte všechny jahody pokrájené na půlky či ještě menší kousky do velkého (zavařovacího) hrnce spolu s medem, celým, podélně rozříznutým vanilkovým luskem, citrónovou šťávou a solí. Začněte zahřívat na středně silný výkon, dobře promíchejte a jakmile začne směs probublávat, stáhněte výkon na menší a nechte pomalu vařit za občasného míchání.
- Mezitím si dejte malý talířek do mrazáku, bude sloužit jako testovací pomůcka na později. Toto množství jahod by se mělo pomalu vařit přibližně 60 minut, aby se zredukoval dostatek přebytečné tekutiny. Po 60ti minutách přidejte chia semínka a máslo, zamíchejte a ještě chvilku nechte probublávat. Chia semínka nabobtnají. Máslo se přidává na pročištění marmelády, aby neměla pěnu a byla průzračná, ale můžete jej vynechat.
- Otestovat, zda má marmeláda správnou konzistenci, můžete tak, že na vychlazený talířek kápnete trochu marmelády. Marmeláda by měla stékat velmi pomalu a být taková, jakou ji máte rádi. Pokud je ještě příliš řídká, nechte ji dál jemně probublávat a redukovat. Pokud je tak akorát, můžete plnit vysterilizované zavařovací sklenice a ihned je uzavírat. S vanilkovým luskem si nedělejte starosti, prostě jej nechte v marmeládě, bude milým překvapením a důkazem, že jste použili pravou vanilku.