Suroviny
- bílé víno 500 ml
- citronová šťáva 1½ lžíce
- cukr krupice 150 g
- kardamom 15 ks
- šafrán 1/2 lžičky
- sůl
- hruška 4 ks
- crème fraîche
Postup přípravy
- Do středně velkého rendlíku nalijte víno a citronovou šťávu, přidejte cukr, kardamom, šafrán a sůl, přiveďte k mírnému varu a do roztoku vložte hrušky. Musejí být ponořené v tekutině, pokud tomu tak není, přilijte trochu vody. Na hladinu tekutiny položte kruh pečicího papíru a hrušky uvařte tak, aby nebyly rozměklé (15–25 minut). Občas je v rendlíku obraťte. Zapíchnutím špičky nože do dužiny vyzkoušejte, zda jsou hrušky správně uvařené – nůž by měl do ní hladce proniknout.
- Vyjměte hrušky z tekutiny a přeneste je do servírovacích misek. Tekutinu, ve které se vařily, přiveďte k varu a zredukujte zhruba na třetinu; měla by být hustá a sirupovitá. Přelijte jí hrušky a nechte vychladnout. Dezert podávejte studený nebo při pokojové teplotě s crème fraîche ve zvláštní misce.