Suroviny
- třtinový cukr 2 lžíce
- sůl 1 špetka
- kardamom (mletý) 1/2 lžičky
- pohanková lámanka 300 g
- sušené meruňky 1 hrst
- citronová šťáva
- zakysaná smetana (nebo plnotučný jogurt) 1 kelímek
- ovoce (na ozdobení)
Postup přípravy
- Do ½ litru vody v hrnci nasypte cukr a sůl, přidejte kardamom a přiveďte k varu. Přisypte pohanku a nechte ještě krátce povařit. Pak hrnec odstavte z plotny, přiklopte ho pokličkou a nechte stát 15 minut.
- Nakrájejte sušené ovoce na kousky a vmíchejte je s pár kapkami citronové šťávy do teplé pohankové kaše. Dejte ji do lednice vystydnout.
- Až kaše úplně vychladne, přimíchejte do ní zakysanou smetanu nebo plnotučný jogurt pro zjemnění. Kaší naplňte formičku (vypláchnutou studenou vodou) a vyklopte ji jako bábovičku na talíř. Podávejte ozdobené čerstvým nakrájeným nebo rozmixovaným ovocem.
- Prima tip: Uvaříte-li pohanku v ½ litru mléka, nemusíte přidávat smetanu.