Suroviny
- mouka 1 a 1/2 hrnku
- kakao 3/4 hrnku
- sůl (hrubá) 1/4 lžičky
- pepř 1/4 lžičky + na poprášení
- espresso (kvalitní granulovaná káva espreso) 1 lžíce + 1 lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- máslo (změklé) 3/4 hrnku
- cukr krupice 1 hrnek
- vejce 1 ks
- vanilkový extrakt 1 a 1/2 lžičky
- cukr krystal (na obalení)
Postup přípravy
- Prosejte mouku, kakao, sůl, pepř, kávu a skořici do velké mísy.
- Máslo a krupicový cukr utřete nejlépe elektrickými metlami do pěny, trvá to asi 3 minuty. Zatřete vejce a vanilku a snižte rychlost metel. Zašlehejte moučnou směs, jen aby se spojila.
- Vzniklé těsto vyklopte na kus pečicího papíru, vytvořte váleček a zabalený v papíru ho dejte alespoň na 1 hodinu, lépe přes noc, do ledničky.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vybalte z papíru a nechte ho asi 5 minut trochu zvláčnět. Obalte ho v krystalovém cukru, rozkrájejte na kolečka, rozložte na plech vyložený papírem a posypte pepřem.
- Pečte asi 10 minut, až kolečka zpevní, ve středu budou na tlak prstu klást mírný odpor. Přesuňte je na mřížku k vychladnutí.
- PRIMA TIP: Způsob krájení vychlazeného těsta z válečku je typický pro americké sušenky a cookies – ostatně vyzkoušet můžete tuhle praktickou metodu u jakéhokoliv křehkého těsta, ušetříte si práci s vyvalováním a vykrajováním.