Korpus
- vejce 5 ks
- cukr krystal 200 g
- polohrubá mouka 200 g
- voda 5 lžic
- vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Krém
- mascarpone 250 g
- krémový sýr (Philadelphia) 250 g
- moučkový cukr 180 g
- potravinářské barvivo (modré)
Postup přípravy
- Dortovou formu vytřete máslem a potom vyložte papírem na pečení. Troubu předehřejte na teplotu 180 stupňů.
- V míse kuchyňského robota vyšlehejte vajíčka s cukrem, až vznikne krémovitá hmota. Mixujte ideálně na rychlém stupni 4. Potom postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou a přidávejte též vodu. Nakonec celou směs oddělte od stěn mísy pomocí stěrky a zapněte robot ještě na 30 sekund, aby se hmota skutečně dokonale promíchala a nikde vám nezůstaly hrudky.
- Hotové těsto nalijte do formy a dvakrát s ní bouchněte o stůl, aby se z těsta vytlačil přebytečný vzduch. Vložte do trouby a pečte cca 35–40 minut. Korpus nechejte chvíli vychladnout v troubě a až potom ho z trouby vyndejte (je to proto, aby vám těsto vlivem prudké změny teploty nekleslo). Dobře vychlazený korpus (ideálně druhý den) rozkrojte podélně na dva díly a potřete marmeládou. Těsto je potom vláčnější a vyvažuje sladkost těsta i náplně.
- Ingredience na přípravu krému důkladně vyšlehejte v míse kuchyňského robota pomocí balónové metly. Tím vznikne jednolitý nadýchaný krém. Krémem potom rovnoměrně natřete první plát dortu, přikryjte druhým plátem a na závěr celý korpus potřete též svrchu a ze stran.
- Na ozdobu potom můžete použít různé suroviny. Například kakaové sušenky, které rozdrťte a posypte jimi střed korpusu. Na takto vzniklý podklad můžete umístit například čokoládového zajíčka nebo mrkvičky z marcipánu společně s mini čokoládovými vajíčky. Dort sladěný s jarním nádechem získáte též variantou s růžemi a kvítky třešně. Fantazii se meze nekladou!