Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jarní úklid vaší spíže

Jarní úklid vaší spíže

Jarní úklid vaší spíže Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Jarní úklid vaší spíže

Jarní úklid vaší spíže Zdroj: Thinkstock

Přichází jaro. Dali jste se do úklidu vaší domácnosti. Nezapomněli jste ale na váš špajz? Místo, na které s úklidem možná zapomínáte, uskladňovací prostor, který by měl patřit ve vašem domově k těm nejdůležitějším. Místo, kde skladujete potraviny.

Seznam.cz banner

Dříve měla každá hospodyňka doma spíž, skříňku, kam ukládala potraviny, aby nepodléhaly zkáze. V dnešní době už najdeme spíž jen v některých domácnostech. Spíže nahradily lednice a kuchyňské skříně.

Špajz za našich babiček

Dřívější špajzce se říkalo spižní skříň, moučnice nebo vařenka. Byly to skříně s poličkami i dostatečně hlubokými zásuvkami. Hospodyně do nich ukládaly suché trvanlivé potraviny. Tato skříň bývala hospodyni vždy po ruce, aby z ní mohla podat med, vejce, chléb… Pro sypké potraviny byly uzpůsobeny hluboké zásuvky, z kterých se nabíral například cukr, mouka, hrách, čočka, fazole, rýže… Potraviny se do spíže ukládaly v dózách, sklenicích, krabicích nebo sáčcích. Bylinky, sušené houby a křížaly se věšely na háčky v plátěných pytlících.

Do dveří skříněk špajzu, vyráběných především ze smrkového dřeva, byly vsazené mřížky ve tvaru kruhu, které zajišťovaly jejich větrání. Dírky mřížek byly tak malé, aby potraviny nemohly napadnout myši ani mouchy. Špajzky nebyly většinou nikterak zvláště zdobené, snad jen úchytky zásuvek, nejčastěji vyráběné z kovu, dřeva nebo porcelánu.

Je dnes špajz stále potřeba?

Panelákovou výstavbou spíže mizely z bytů. Dnes již nejsou špajzky tak důležité jako dřív. Nemáme důvody skladovat potraviny do zásoby, naopak sílí trend vařit z čerstvých surovin. Dají se ale v ledničce a mrazničce uchovávat opravdu všechny potraviny?

Argumenty pro užívání spíže:

1) Spíže jsou výhodné pro zahrádkáře, chovatele slepic a králíků, milovníky zvěřiny. Do spíže se dají bezpečně uložit čerstvé, ale i zpracované produkty (vejce, zelenina, ovoce, maso, kompoty, bylinky, křížaly, nakládané fazolky, okurky, zavařeniny, med, kompoty…).

2) Můžete nakupovat do zásoby. Možná bydlíte daleko od prodejny potravin a pro nákup musíte jezdit autem. S ohledem na spotřebu benzínu i vašeho času a hlavně vašich financí je výhodné dělat méně často velké nákupy rodinných balení.

3) Tropické ovoce (ananas, banány, pomeranče, granátová jablka…) není dobré skladovat v lednici ani na přímém světle.

4) Špajz se dá využít i jako vinotéka díky své stabilní skladovací teplotě.

Na co si dát pozor při stavbě domu se spižírnou

• spíž by měla být vždy v dosahu kuchyně

• spíž musí být větratelná (okénkem, mřížkou nebo větrákem)

• spíž by měla mít na podlaze dlažbu, aby se udržovala ve špajzce stálá teplota

• ve spíži nesmí být žádný zdroj tepla (trubky od topení, lednice..)

• spíž by měla být orientována na sever

• žádná schrána na potraviny nemá stát přímo na zemi

• police a skříňky by měly mít snadno omyvatelný povrch

• police by měly být jen do takové výšky, abychom na ně bezpečně dosáhli

Pozor na škůdce!

Moli – do špajze pověste lapače molů. Je to nejúčinnější prostředek, jak tyto škůdce vyhubit. Do mouky vložte bobkový list.

Mravenci – obvykle je přitahují špatně zadělané cukrovinky, cukr, Granko, sirupy… Pokud se mravenci objeví, účinné je nalít do mravenčích cestiček Jar nebo Pur. Babskou metodou je rozmístit po špajzu hřebíček, který mravence svou vůní odpuzuje.

Vinné mušky – nastražte na ně past v podobě nahnilého ovoce, které dejte do misky a přikryjte papírem s dírkami. Mušky si najdou cestu k ovoci, ale už ne zpátky.

Rybenky – nesnášejí levanduli a citrusy.

Vosy – proti vosám pomáhá čerstvá bazalka.

Myši – stahují se do barákových a chalupových spíží obvykle v zimě. Nejlepší je prevence: Žádné jídlo nenechat otevřené nebo rozsypané. Myši dokážou prokousat i papírové sáčky a krabice, proto je rozumné potraviny uzavřít do plechových dóz. Pokud se myši přece jen ve vaší spíži objeví, použijte staré osvědčené pastičky s návnadou trvanlivého sýru nebo salámu.

Přehledná organizace a důkladný úklid vašeho špajzu

• potraviny dělíme podle druhu a velikosti, abychom využili prostor špajzu

• prošlé potraviny vyhazujeme, ty, které mají projít v dohledné době, umístíme tak, abychom na ně nezapomněli a brzy je upotřebili

• těžké sklenice a konzervy umístíme do dolních regálů

• méně užívané potraviny ukládáme dozadu a nahoru

• potraviny nikdy nepokládáme na police samotné, ale ukládáme je do dóz, krabiček, pytlíků a sáčků, nebo zavěšujeme na háčky

• aromatické potraviny ( česnek, cibule, sýry, koření…) umisťujeme do špajzu v obalech, aby jejich pachem nenačichly ostatní potraviny

• dózy s potravinami pečlivě popisujeme

• špajz pravidelně uklízíme, regály omýváme teplou vodou se saponátem, regály a police po umytí vysušíme a obalíme omyvatelným papírem

Na co si dát pozor!

Čas od času nezapomeňte zkontrolovat špajz, jestli v něm něco nekazí; hniloba a plíseň se šíří rychle a bylo by škoda, aby napadly i další zdravé potraviny v jejím dosahu.

Uklizená spižírna navíc může také přispět k omezení zbytečného utrácení za jídlo. Důkladným úklidem spíže zjistíte, jaké potraviny máte a jaké se mají brzy spotřebovat. Zamezíte tak stálému nákupu dalších a dalších mnohdy zbytečných potravin.

Autor: Alžběta Krchová

Sdílejte článek
Štítky jídlo ovoce čištění spíž police regál zásuvka

Návrhy pro vás

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Polévky

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Maso

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony Sladké

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí Zelenina

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv Předkrmy a chuťovky

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici


Přečtěte si také

Polévky
Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Maso
Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Novinky
Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

Sladké
Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Prostřeno!
Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno: Citronové řezy podle Angel

Prostřeno!
Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno: Vykouřená Grilovačka královny Smokee

Prostřeno!
Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Prostřeno: Květáková polévka podle Angel

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Dýňové carbonara – podzimní variace na klasický recept podle Zdeňka Pohlreicha

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem Těstoviny
6

Lazy ravioli lasagna aneb líné lasagne s rajčatovou omáčkou a mletým masem

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro Těstoviny

Pappardelle al Cinghiale – čerstvé pappardelle s pomalu dušeným ragú z divočáka podle restaurace Rossopomodoro

Sladké
Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Cheesecake s karamelkami à la toffifee – známý zákusek ozvláštněný sladkými bonbony

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren Sladké

Starovídeňské řezy s džemem a mandlemi – nostalgická klasika z vídeňských kaváren

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici Sladké

Sušenkové dýně s náplní z kaki – sladký Halloween vonící po skořici

Maso
Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm Maso

Vietnamská vepřová žebírka na sladkokyselo – křupavá obíračka v lepkavé zálivce nước chấm

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem Maso
4

Pastel de papa s dýní – zapečený koláč s mletým hovězím masem

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí Maso

Pikantní kuřecí játra – rychlá asijská inspirace plná zeleniny a výrazných chutí

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem Recepty

Staročeský bác neboli liťák – bramborová buchta naslano s uzeným masem

Nápoje
Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Zlatý vír ve sklenici: Horse's Neck – objevte klasický koktejl s elegancí v každém loku

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem Nápoje

Káva s houbou reishi – nevšední podzimní nápoj s kardamomem a medem

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz? Nápoje
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Recepty
Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem Ryby a mořské plody
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Polévky
Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí Polévky

Jemná krémová polévka s kuřecím masem a kukuřicí – poctivý oběd, který snadno zasytí

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny Polévky

Zelňačka s dýní, houbami a uzeným – sytá a hustá polévka pro chladné dny

Předkrmy a chuťovky
Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Halloweenské kanapky ve stylu caprese – strašidelné oči z mozzarelly, rajčat a oliv

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Zelenina
Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Zapékaná kořenová zelenina se sýrem – barevná příloha, která okouzlí vzhledem i chutí

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem Vegetariánské

Květák a dýně v kurkumové omáčce – vegetariánský oběd s asijským nádechem

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween Předkrmy a chuťovky

Duchové z listového těsta s pikantním kaki dipem – chuťovka jako stvořená pro Halloween

Sladké
Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Babiččiny jablečné řezy z litého těsta podle V kuchyni vždy otevřeno

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu Sladké

Křehký ovocný závin s jablky, brusinkami a sušenými třešněmi – sladká vůně podzimu

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta Sladké

Vrstvené jablečné řezy se skořicí: jednoduchý koláč bez hnětení a válení těsta

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Omáčky
Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Kynutý hrnkový knedlík plněný trhaným kuřetem s paprikovou omáčkou podle Marka Fichtnera

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři Přílohy

Žitné tortilly – zdravější základ pro svačinky do práce i rodinnou večeři

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány Maso

Konfitované kachní žaludky s ragú ze zelené čočky – delikatesa pro trpělivé gurmány

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Stulík: Rusko nám vyhlásilo hybridní válku, my se jen bráníme. Za útoky jednou draze zaplatí Tomáši, i ty? Topolánek se pustil do Zdechovského kvůli ukrajinské vlajce. Zazněly i vulgarity Tragédie v Hodoníně: Pod koly vlaku skončil sebevrah i muž, který ho zachraňoval

prima-zeny

Moderátorka nahé seznamky také hledá lásku. Přiznala, že se jí zalíbil účastník Kotek čelí výzvě. Udělejme Kozárovice znovu skvělými, sní o vlastním divadle v kulturáku Miu jako zrádkyni Petra absolutně nečekala. Nedostatek spánku už nezvládala

prima-zoom

V Černobylu pobíhají modří psi „Polský Schindler“ dokonale převezl gestapo. Jeho falešná epidemie zachránila tisíce lidí Které místo v autě je nejbezpečnější? Lidé se na něm bohužel často nepoutají

prima-fresh

Loštická česnečka s tvarůžky – tradiční vyprošťovací polévka z Olomouckého kraje Vepřový řízek z panenky v bramborákovém těstíčku s křenem – česká klasika v netradičním kabátku Tyrolský Hotel Theresa vás přivítá, obejme a pohostí – dopřejte si cestovatelský i gastronomický zážitek

prima-cool

VIDEO: Erling Haaland se proměnil v Jokera Šíleně ujetý trailer severského krváku se neštítí ničeho. Zpívají v něm motorovky Nahota, blonďatý Caesar a drsná akce: Necenzurovaný trailer nového Spartaka odhalil všechny trumfy

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Listopad v zahradě: Zasaďte jarní cibuloviny, česnek, stromy i růže Koření podle horoskopu: Beranům chutná pepř, Ryby milují skořici Listopad bude teplý, ale slunce vzácné. Jak bude na Dušičky?

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.