Suroviny
- smetana ke šlehání (rozinky) 150 g
- slazené sušené brusinky 150 g
- nakrájené datle 150 g
- čerstvý pomarančový džus 185 ml
- mandlová mouka 200 g
- nakrájený zázvor obalený v cukru 100 g
- mletá skořice 1 lžička
- mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- najemno nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- rozmačkaná upečená dýně 125 g
- lehce ušlehaná vejce 2 ks
- makadamový nebo makový olej 2 lžíce
- přírodní vanilkový extrakt 1 lžička
- celé mandle na ozdobu 24 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu o rozměrech 20x20 cm vymažte a vyložte ji pečicím papírem.
- Do hrnce na plotýnku o střední teplotě přidejte rozinky, brusinky, datle a džus. Přiveďte k varu, pak odstavte a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, nové koření a pomerančovou kůru. Poté udělejte do směsi důlek. Do rozmačkané dýně přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt a namočené ovoce. Potom směs s dýní vlijte do důlku a vše dobře zamíchejte.
- Přendejte těsto do formy a uhlaďte povrch lžicí. Navrch ozdobte celými mandlemi. Pečte hodinu a 15 minut, nebo dokud není koláč nazlátlý, vršek pevný a na špejli se už těsto nelepí. Pokud koláč začne hnědnout příliš rychle, zakryjte ho alobalem. Ve formě nechte úplně vychladnout.
PRIMA TIP: Ve vzduchotěsné nádobě vám na tmavém místě vydrží tento koláč až 2 týdny.