Suroviny
- sušené rozinky 150 g
- sušené brusinky (slazené) 150 g
- datle (nakrájené ) 150 g
- pomerančový džus (čerstvý ) 185 ml
- mandlová mouka 200 g
- zázvor (nakrájený,obalený v cukru) 100 g
- mletá skořice 1 lžička
- muškátový oříšek (mletý ) 1/2 lžičky
- nové koření (mleté ) 1/2 lžičky
- pomerančová kůra (najemno nastrouhaná ) z 1 pomeranče
- dýně (rozmačkaná upečená ) 125 g
- vejce (lehce ušlehaná ) 2 ks
- olej (makadamový nebo makový ) 2 lžíce
- vanilkový extrakt (přírodní ) 1 lžička
- mandle (celé,na ozdobu) 24 ks
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Hranatou formu o rozměrech 20x20 cm vymažte a vyložte ji pečicím papírem.
- Do hrnce na plotýnku o střední teplotě přidejte rozinky, brusinky, datle a džus. Přiveďte k varu, pak odstavte a nechte vychladnout.
- Ve velké míse smíchejte mandlovou mouku, zázvor, skořici, muškátový oříšek, nové koření a pomerančovou kůru. Poté udělejte do směsi důlek. Do rozmačkané dýně přidejte vejce, olej, vanilkový extrakt a namočené ovoce. Potom směs s dýní vlijte do důlku a vše dobře zamíchejte.
- Přendejte těsto do formy a uhlaďte povrch lžicí. Navrch ozdobte celými mandlemi. Pečte hodinu a 15 minut, nebo dokud není koláč nazlátlý, vršek pevný a na špejli se už těsto nelepí. Pokud koláč začne hnědnout příliš rychle, zakryjte ho alobalem. Ve formě nechte úplně vychladnout.
PRIMA TIP: Ve vzduchotěsné nádobě vám na tmavém místě vydrží tento koláč až 2 týdny.