Kuře
- kuřecí prsní řízek (menší ) 4 ks
- hladká mouka 100 g
- vejce (prošlehané) 1 ks
- strouhanka panko (japonská ) 200 g
- rostlinný olej (na smažení)
- čerstvě namletý pepř (černý )
- sůl
Kari omáčka
- rostlinný olej 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek 5 stroužků
- mrkev (nakrájená najemno) 2 ks
- hladká mouka 2 lžíce
- kari koření (mleté ) 1 lžíce
- kuřecí vývar 600 ml
- med 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- bobkový list 1 ks
- koření garam másala 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte omáčku. Rostlinný olej rozehřejte v menší pánvi, přidejte najemno nakrájenou cibuli, celé stroužky česneku a restujte za stálého míchání dosklovata (asi 2 minuty).
- Přidejte najemno nakrájenou mrkev, zmírněte plamen a za občasného míchání restujte do okamžiku, kdy mrkev začne měknout a karamelizovat.
- Poté přidejte mouku smíchanou s kari kořením a krátce restujte. Jakmile se koření rozvoní, začněte za stálého míchání metličkou přilévat studený kuřecí vývar.
- Na závěr vmíchejte med a sójovou omáčku, přidejte bobkový list a omáčku nechte zhruba 20 minut jemně probublávat.
- Jako poslední přidejte koření garam masala a omáčku přeceďte přes jemný cedník. Omáčku udržujte v teple do podávání.
- Těsně před podáváním si připravte kuřecí maso. Mouku dejte do misky, přidejte sůl, pepř a dobře vše promíchejte. Do zbývajících dvou misek si připravte prošlehané vejce a panko strouhanku.
- Kuřecí prsa jemně naklepejte mezi dvěma vrstvami potravinářské fólie. Poté je postupně obalte v ochucené mouce, vejci a nakonec v panko strouhance.
- Obalená kuřecí prsa smažte ve vyšší vrstvě rostlinného oleje z obou stran dozlatova. Usmažené řízky zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a nechte je krátce odpočinout.
- Poté řízky nakrájejte ostrým nožem na zhruba 1 cm silné plátky, které podávejte přelité připravenou kari omáčkou a rýží. Můžete dozdobit čerstvým koriandrem.