Zavařování může být zábava. Klíčem je dobrá příprava a spolehlivé nádobí

Velký hrnec, v něm vařící se voda, všude kolem ovoce, sklenice, víčka - poznáváte to? Ano, doba zavařování je tady! Zahrady a záhony nás konečně zásobují úrodou, kterou jsme si od jara opečovávali my nebo naši blízcí. Ať už se rozhodnete uchovat plody na sladko, slano či kyselo, zásadní je jedno: Být dobře připraven. Zavařování pro většinu z nás není právě vytouženou činností. Ale pokud se na něj dobře vybavíte, tak se možná i pobavíte, jak snadné může být.

Historie zavařování

Jídlo na později si lidstvo uchovává od nepaměti. A konkrétně zavařování přetrvává staletí. Na začátku se používaly materiály jako měchuřina, pergamen či papír. Tradiční zavařování do sklenic, jak ho známe, se objevilo už v 17. století. Ovšem zásadním byl objev gumového těsnění v roce 1880.

zdroj: Národní zemědělské muzem

Jahody, třešně, meruňky, okurky, rajčata, papriky... to jsou nejčastější plody našich zahrad. Čeští pěstitelé je rok co rok během léta sklízejí. A co nedokážou sníst, omývají, něco krájejí a všechno pěchují do sklenic s nálevem, zavařují a nakonec uschovávají jako chutnou vzpomínku na poslední pěstitelskou sezónu i zásobu vitamínů, která se na podzim a v zimě velmi hodí.

Nebudeme se přít, koho by ten blázinec v kuchyni nadchl? Ale při troše snahy si zavařování lze i užít. Ano, i přes tu dřinu a nepořádek, kterému se těžko vyhýbá. Všichni víme, že odměna je nejlepší motivací. A tak k tradičnímu uchovávání potravin přistupme pozitivně: Těšme se na první várku zavařených dobrot, kterou si můžeme otevřít co nejdříve to půjde. A vybavme se takovými pomocníky, s nimiž nás celý proces bude bavit.

POZOR! Připravili jsme si pro vás vekou soutěž se společností BELIS

Chuť, tradice i zdraví v jedné sklenici

Správná příprava a výbava je základ. Nepřipouštějme základní začátečnické chyby, kterých se leckdo dopouští z počátečního nadšení a nedočkavosti, a zavařování si dobře naplánujme. Ujistěme se, že kromě surovin máme i dostatek nádobí. To znamená čistých zavařovacích sklenic, ale také dostatečně velký hrnec, abychom nad sporákem nemuseli stát hodiny, protože zavařujeme po pidi várkách. Ujasněme si proto předem - zavařujeme pár kousků jen pro sebe nebo hodláme naplnit celou spíž pro početný klan? I to je důležité zvážit. A abychom si proces zjednodušili a urychlili jej, nesmíme zapomenout na správně padnoucí pokličku!

Historie společnosti BELIS

První smaltovna vznikla ve Vrátě už v roce 1893. Výrobu se postupně dařilo rozšiřovat a tradice ustála i opakované znárodnění výroben i velký požár jednoho ze závodů. Privatizace v minulém století pak vedla k zásadní změně - společnosti BELIS, která je v současnosti jediným výrobcem smaltovaného nádobí v ČR.

zdroj: BELIS.eu

Dále nezapomínejme na to, že zavařování je tradičním způsobem jak v potravinách uchovat co nejvíce živin a vitamínů. Navíc v domácích podmínkách a bez složitého průmyslového zpracování, na jehož konci je všeho, po čem toužíme, výrazně méně. Jak se říká, „Když něco děláš, dělej to pořádně.“ A to platí i o zavařování (a vaření obecně). Velkým hitem současnosti je nejen návrat k poctivému vaření a vydatnému jídlu, ale také k podpoře lokálních surovin a výrobků. První z předpokladů při zavařování obvykle splňujeme, druhého lze dosáhnout stejně snadno. A to výběrem vhodného nádobí. Mohou jím být třeba hrnce od společnosti BELIS. Ta se věnuje výrobě tradičního smaltovaného nádobí, které má v Česku dlouhou historii a je mimořádně spolehlivým pomocníkem. Navíc jedním z nejzdravějších, na jaké můžeme při vaření narazit. A co víc, spolehlivě vám připomene čas dětství, většina z nás pamatuje, jak ve smaltovaném nádobí vařily naše babičky.

Mimochodem, vyzkoušet můžete jeden z tipů právě od BELIS, a tím je zavařování v troubě.

Tak tedy - zavařování zdar a dobrou chuť.

Autor článku

Komerční sdělení

Autor článku

Lea Janochová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty