Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Znojemská hovězí pečeně

4 porce
nad 2 hodiny
Znojemská hovězí pečeně
Znojemská hovězí pečeně Autor: Pradobroty.cz
Tyto hnědé omáčky měl v jídelnách a hospodách málokdo rád. Většinou se jednalo o tuhou, prorostlou flákotu masa s UHO (univerzální hnědá omáčka) pochybné konzistence.
Reklama

Teprve když si člověk uvaří doma sám, poctivě a chutně, objeví nevídané rozměry něčeho tak jednoduchého, jako je omáčka s nakládanou okurkou :)

Reklama

Postup

  1. Maso prošpikujte slaninou nakrájenou na proužky (když bude slanina chvíli v mrazáku, půjde to pak snadněji). Maso můžete svázat provázkem, aby lépe drželo tvar. Hodně osolte a opepřete nejlépe čerstvě mletým pepřem ze všech stran.
  2. Do kastrolu (velký tak, aby se do něj pohodlně vešlo maso) dejte rozpustit sádlo a zprudka na velkém plameni opečte maso dohněda ze všech stran, aby se zatáhlo. Maso vyjměte, snižte oheň asi na polovinu a přidejte nahrubo nakrájenou cibuli. Tu smažte za stálého míchání do tmavě hněda (trvá to tak 15 minut minimálně).
  3. Přidejte hořčici, půl minuty ji restujte. Zaprašte moukou (hraškou) a opět půl minuty restujte. Přilijte lák z okurek a vývar a promíchejte, aby omáčka neobsahovala hrudky. Vložte zpět maso, přiveďte k varu, zakryjte pokličkou, snižte plamen na minimum a nechte vše pobublávat 1,5–2 hodiny.
  4. Když je maso měkké, vyjměte ho a omáčku buď přeceďte přes jemné síto, nebo rozmixujte. Okurky nakrájejte na plátky (nebo kostičky či půlky plátků, jak je libo) a vložte do omáčky prohřát. Maso nakrájejte na plátky, přelijte je omáčkou a podávejte s houskovým knedlíkem a nebo dušenou rýží.
Reklama

Znojemská hovězí pečeně  Foto: Znojemská hovězí pečeně , Foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto: Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

 

 


Adaptováno z knihy Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček od Romana Vaňka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama