Suroviny
- mrkev 2 ks (cca 100 g)
- petržel 2 ks (cca 100 g)
- celer (kousek ) cca 100 g
- kurkuma 1 až 1 a 1/2 lžičky
- římský kmín 1 až 1 a 1/2 lžičky
- olivový olej 120 ml + 5 lžic na zeleninu
- cizrna 1 konzerva (400 g)
- sezamová pasta tahini 2 lžíce
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva z 1 a 1/2 citronu
- voda 120 ml
- sůl
- pepř
Na ozdobu
- bylinky (ideálně koriandr, solný květ Ibišek, konopná semínka)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 210 °C. Připravte si plech vyložený pečicím papírem.
- Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kostky.
- Přesuňte zeleninu do misky, kde ji promíchejte s 1 lžičkou kurkumy, 1 lžičkou římského kmínu, trochou soli, pepře a s cca 5 lžícemi olivového oleje.
- Přendejte na plech a pečte 20 minut nebo dokud zelenina nezměkne.
- Cizrnu sceďte a rovnou ji dejte do mixéru. K ní přidejte 2 stroužky rozdrceného česneku, 2 lžíce tahini, šťávu z 1,5 citronu, vychladlou zeleninu.
- Začněte mixovat a postupně přilévejte olivový olej a vodu.
- Dochuťte ještě zbytkem koření, tedy cca půl lžičkou kurkumy a půl lžičkou římského kmínu, solí a pepřem. Podle vašich preferencí přilijte šťávu z citronu či vodu. Mixujte dohladka.
- Podávejte s bylinkami a třeba s masovými koulemi.
Hummus z kořenové zeleniny 2 Zdroj: P&G Foodies