návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Vylítaní ptáčci s rýží

Hodnoceno: 0x
4 porce
do 1 hodiny
Vylítaní ptáčci s rýží
Autor: David Turecký / Kuchařka pro supertátu Vylítaní ptáčci s rýží
Přiznám se bez mučení – na rolády mě neužije. Ani ty masové ani piškotové. Prostě je s tím moc práce. Ale zase mám rád dobré španělské ptáčky a platí pro ně totéž, co pro má další oblíbená jídla – když je mám rád já, budu tím krmit i děti.

Z ptáčků zůstala kombinace surovin, ale hotové jídlo má uživatelsky příjemnější podobu. Mně se to líp vaří, jim se to líp jí, spokojenost zaručena.

Postup

  1. Začněte rýží. Troubu nastavte na 200 stupňů. Nasypejte rýži do velkého hrnce a zalijte ji hrníčkem a půl vody. Přidejte jednu lžičku soli a 3 lžíce olivového oleje. Za občasného míchání vařte, než se voda odpaří až na hladinu rýže. V tom okamžiku přikryjte hrnec pokličkou (hrnec ani poklička nesmí mít umělohmotná ouška!) a šoupněte to do rozehřáté trouby. Rýži pečte asi 20 minut. Za tu dobu akorát stihnete vypustit ptáčky z hnízda.
  2. Cibuli, krůtí maso, uzeninu, nakládané okurky a slaninu nakrájejte na nudličky. Ve velkém hrnci rozpalte olej. Přidejte do něj krůtí maso, lehce ho orestujte, přidejte cibuli, párky, slaninu a nechte chvíli opékat, aby slanina pustila tuk. Přidejte okurky a hořčici, osolte to a opepeřete. Poprašte hladkou moukou a promíchejte. Asi minutu restujte, aby se syrová mouka trochu zapražila, pak podlijte obsah pánve 100–200 ml vody, dalších 15 minut nechte vařit a občas promíchejte. Na závěr přidejte na čtvrtky nakrájená uvařená vajíčka. Pro zjemnění v omáčce rozmíchejte kousek studeného másla. Podávejte s právě dopečenou rýží.
  3. Prima tip: Kopečky rýže tvarujte naběračkou nebo hrnečkem na espresso. Jen ho po každém kopečku vypláchněte studenou vodou, aby šla rýže dobře vyklopit.

Vylítaní ptáčci s rýží  Foto:

Vylítaní ptáčci s rýží, foto: David Turecký / Kuchařka pro supertátu

KUCHAŘKA PRO SUPERTÁTU

Kuchařka pro supertátu Foto:

Uvařit, uklidit, děcka zabavit a nezbláznit se!

Od autora Deníku muže na mateřské Ondry Holinky

Hlavně nepropadat panice! Jestli mám doma zůstat s třemi hladovými krky a večer i hladovou ženou, neztratit chlapskou podstatu, a ještě být dobrým tátou a manželem – to už chce promakanou rukojeť pro skvělýho tátu!“ A tady je – Kuchařka pro tatínky plná nadupaných receptů prověřených jedním z nich, opravdovým tátou. Kniha obsahuje nejen deset tematických kapitol, kdy táta vaří polívky, dělá svačinky i oblíbené omáčky a těstoviny, kdy se pořádně vytáhne před mámou i paní učitelkou, ale také zápisky z Ondrova deníku, v nichž se mimo jiné dozvíte, jak nepropadnout alkoholismu, jak vyřešit problémy a nevyžírat pořád dokola ledničku, jak uspat děti bez zpívání a neuspat u toho krásnou manželku a mnoho dalších zážitků z jeho šťastných i zoufalejších dní. A kniha dá prostor na psaní i dalším nešťastníkům.

Pevná vazba, ke každému receptu fotografie, deník táty na mateřské – prostor na psaní deníku pro další táty, prostor na vlepování fotografií, 180 stran, 499 Kč

Další originální recepty z této skvělé kuchařky nejdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Prima FRESH - podzim 2015

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!