návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Větrníky

Hodnoceno: 4x
12 větrníků porcí
do 1 hodiny
Větrníky
Autor: Gurmet Větrníky
Lahodný cukrářský výtvor má svůj vzor zřejmě ve francouzských profiteroles, ale v této podobě se stal naší typickou pochoutkou. Přípravu si nejlépe rozdělte do dvou dnů – krém i karamelová šlehačka potřebují čas na vychladnutí. Dokončení pak bude rychlé.

Luxusní odpalované těsto je hedvábně hebké a vláčné. Přitom jeho příprava zdaleka není složitá. Nebojte se ho vyzkoušet! A když se vám při stříkání na plech místo věnečků povedou spíš bobky, máte zmíněné francouzské „profiteroles“...

Suroviny (12 větrníků porcí)

Karamelová šlehačka:

Postup

  1. Mléko osolte, přidejte k němu máslo a společně přiveďte k varu.
  2. Do vroucí tekutiny nasypte najednou všechnu mouku. Zmírněte plamen a za stálého míchání těsto tzv. odpalujte, až se nebude chytat stěn hrnce ani vařečky (těsto se začne jakoby odtahovat od stěn).
  3. Odstavte, hmotu nechte trochu vychladnout a pak do ní postupně jedno po druhém vešlehejte celá vejce a žloutek.
  4. Cukrářským sáčkem s ozdobnou hubičkou z těsta stříkejte na plech s pečicím papírem menší hromádky.
  5. Pečte je dozlatova asi 15 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zpočátku troubu neotvírejte, aby těsto nespadlo.
  6. Vychladlé větrníky rozkrojte, naplňte vanilkovým krémem a poté (nejlépe domácí) karamelovou šlehačkou. Nakonec je lehce poprašte moučkovým cukrem.
  7. Krém: Zahřejte mléko s vanilkou (jen k bodu varu, vařit se nesmí). V misce spolu prošlehejte cukr se žloutky a přidejte prosátou mouku. Na středním plameni postupně vešlehejte žloutkovou směs k ochucenému mléku. Za stálého šlehání nechte zhoustnout. Nechte zchladnout a pak dejte vychladit do ledničky.
  8. Karamelová šlehačka: Rozehřejte cukr (bez míchání) v kastrůlku na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150 ml teplé smetany a na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí. Zchladlý krém nechte do druhého dne dobře vychladit v ledničce a pak ho vmíchejte do zbylé, dotuha ušlehané šlehačky.

Větrníky Foto: Gurmet

Větrníky. Foto: Gurmet

Související témata: Sladké , Česká kuchyně