Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

4 porce
do 2 hodin
Telecí špaňelské ptáčky s bramborovými knedlíčky
Telecí špaňelské ptáčky s bramborovými knedlíčky Autor: L.A.Creative
Přinášíme vám další recept z úžasné Kuchařky první republiky. Není nad poctivé s láskou připravené jídlo. Zkuste telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky a doplňte je kompotem z jablek.
Reklama

Suroviny (4 porce)

Smažené bramborové knedlíčky:

Reklama

Postup

  1. Na nádivku utřete okapané sardelky s máslem, přidejte žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.
  2. Očištěné telecí plátky naklepejte, osolte, potřete připravenou nádivkou, stočte, zabalte do plátků slaniny nebo převažte. Pak je poprašte moukou a opečte na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájejte na kostičky, přidejte k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejte. Usmažte v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládejte opečené závitky, zalijte je vývarem nebo vařící vodou, přikryjte poklicí a na mírném ohni duste doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.
  3. Procezenou šťávu nalijte do zakysané smetany, do níž jste vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povařte ji na omáčku. Část omáčky nalijte na závitky, zbytek podávejte v omáčníku.
  4. Na knedlíčky oloupejte a prolisujte ještě teplé brambory a dejte je vychladnout. V míse umíchejte máslo se solí a žloutky, přidejte brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvořte knedlíčky asi jako ořech velké, obalujte je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažte dozlatova. Podávejte je k závitkům. Doplňte kompotem z jablek.
Reklama

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky Foto:

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky, foto: L.A. Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama