Monice Menky klasická mouka nechybí: inspiruje všechny, jejichž nepřítelem je lepek

Zakousnout se do voňavého, čerstvého pečiva, vychutnat si pravé italské těstoviny či užít si naše typické knedlíky a omáčky. Věřili byste, že nic z toho si nemusíte odpírat ani když jste nuceni nadobro se ve stravě rozloučit s lepkem?

Lidé, kteří se s celiakií či alergií na lepek setkají poprvé, je mohou vnímat jako strašáka a zejména jako obrovské omezení. Ano, bezlepková dieta vyžaduje důkladnější plánování jídelníčku, prověřování vhodných restaurací a ze začátku i intenzivní hledání všemožných receptů. Nakonec - jako každá dieta. Je to jako učit se znovu vařit a nedá se to zvládnout za týden.

Vše po starém a přece v novém hávu

Radikální změnou jídelníčku si před pár lety prošla i Monika Menky, autorka úspěšného bezlepkového blogu a kuchařské knihy. I ona v začátcích hledala způsoby, jak směs bílkovin, obsaženou v pšenici, žitě, ječmeni a ovsu zvanou lepek či gluten zcela vynechat ze stravy, ale jíst nadále to, co jí chutná. Dnes místo pšeničné mouky volí například kukuřičnou či rýžovou a jako základ pro cheesecake používá třeba bezlepkové vločky s banánem. Svými tipy a recepty pomáhá milovat jídlo všem, kteří se nečekaně ocitli ve stejné situaci.

Celiatik nebo alergik?

Je velmi důležité rozlišovat mezi celiakií a alergií na lepek. Zatímco alergie je léčitelná a způsobuje "pouze" běžné alergické reakce, které rychle přijdou a znovu rychle ustoupí, celiakie je doživotním onemocněním. Postihuje sliznici tenkého střeva, na které lepek způsobuje chronické podráždění či zánět. Pokud alergik není při přípravě bezlepkového jídla tak důsledný, za pár dní si na to pravděpodobně ani nevzpomene. Celiatik musí k přípravě jídla přistupovat zodpovědněji a lepku se zcela vyhnout.

Jak upozorňuje Monika Menky, znamená to i poctivé čtení složení všech produktů, které konzumujete. Lepek někdy najdete i tam, kde byste ho vůbec nečekali. Například v čokoládě. Bezlepkový dort od šéfkuchaře Marka Pavaly s kvalitní čokoládou vás zcela jistě přesvědčí o tom, že chutně vařit a péct se dá i bez lepku!

Cestovatelský tip Moniky Menky na později: Každý celiatik by měl alespoň jednou navštívit Itálii. Samozřejmě, až když to bude možné a bezpečné. V zemi, kde jsou domácí těstoviny a skvělá pizza národní hrdostí, žije nejvíce diagnostikovaných celiatiků na světě. Tomu jsou přizpůsobeny i restaurace a bezpečná bezlepková verze není ničím výjimečným.

Styloví pomocníci v kuchyni potěší každého v rodině, bez rozdílu. Klikněte na cokeandmeal.cz a vyhrajte stylové spotřebiče značky SMEG v jedinečném designu s nádechem italského retra.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty