Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Slavnostní dort se slaným karamelem

1 dort porce
do 1,5 hodiny
Slavnostní dort se slaným karamelem
Slavnostní dort se slaným karamelem Autor: Kublanka.cz
Nevšední slaný karamel promění tento dort v exkluzivní lahůdku! Ideální dezert pro každou slavnostní příležitost.
Reklama

Suroviny (1 dort porce)

Korpus:

Čokoládovo-karamelový krém:

Karamelová omáčka:

Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Dvě rozevíratelné dortové formy o průměru 20 cm vymažte máslem, dno a boky vyložte pečicím papírem.
  2. Do mísy prosjete hladkou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. V jiné misce smíchejte espresso se zakysanou smetanou a kakaem.
  3. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo do pěny, přidejte cukr a znovu vše důkladně prošlehejte (5–7 minut). Poté postupně jedno po druhém zašlehejte vejce. Na závěr zašlehejte na dvakrát mouku spolu s kávovou směsí.
  4. Těsto rozdělte do forem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Zda je korpus upečený, vyzkoušíte zapíchnutým dřevěným párátkem v jeho středu. Po vytáhnutí by mělo být párátko čisté. Upečené korpusy nechte vychladnout.
  5. Krém: cukr a vodu dejte do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Jakmile se cukr zcela rozpustí, zvýšte teplotu a nechte 4–5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhněte z ohně, přidejte vanilkový extrakt a ohřátou šlehačku. Hrnec vraťte na oheň a nechte zhruba 1 minutu provařit. Karamel by měl být zcela hladký.
  6. Do velké nerezové mísy si nalámejte čokoládu, přelijte ji horkým karamelem a za stálého míchání nechte zcela rozpustit. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté do směsi po částech zašlehejte změklé máslo. Krém dejte vychladit na 20–30 minut do lednice (krém by měl být dobře formovatelný).
  7. Karamelová omáčka: cukr dejte spolu se 2 lžícemi vody do silnostěnného hrnce a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Jakmile se cukr zcela rozpustí, zvýšte teplotu a nechte 4–5 minut probublávat až do zlatavě hnědé barvy. Poté stáhněte z ohně a po částech zamíchejte kostičky másla, ohřátou šlehačku a vločky soli. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte vychladnout.
  8. Dokončení: spodní část korpusu potřete polovinou krému a na něj položte druhý korpus. S pomocí polévkové lžíce ozdobte zbytkem krému vršek dortu. Na závěr dort polijte vychladlou karamelovou omáčkou, kterou vlijte mezi kopečky krému a jemně posypte vločkami soli.
Reklama

Slavnostní dort se slaným karamelem Foto:

Slavnostní dort se slaným karamelem Foto:

Slavnostní dort se slaným karamelem, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Související témata: Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama