návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Sacherův dort

do 1,5 hodiny
Sacherův dort
Sacherův dort Autor: Silvie Kolevová / Štěstí z kuchyně
Čokoláda v kombinaci s meruňkovou marmeládou je prostě neodolatelná. Pusťte se do přípravy Sacher dortu!
Reklama
Reklama

Postup

  1. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni (do většího hrnce vložte menší kastrůlek, mezi ně nalijte horkou vodu a čokoládu rozpusťte v kastrůlku). Když se rozpustí, plamen vypněte, kastrůlek vyndejte z vodní lázně a pokračujte: 2 vejce a čtyři žloutky ušlehejte do pěny.
  2. Postupně do ní zašlehejte i polovinu cukru, vanilkový cukr, rozpuštěnou tekutou čokoládu (neměla by ale už být horká). Máslo v misce vymíchejte, aby změklo a získalo hebkou strukturu. Pak ho přimíchejte k vaječné směsi.
  3. Mouku v jiné míse smíchejte s práškem do pečiva a také ji přidejte ke směsi. Přidejte i kakao a vyšlehejte hladkou hmotu.
  4. Ze zbylých 4 bílků vyšlehejte sníh. Když už je pěkně tuhý, vešlehejte do něj i druhou polovinu cukru. Pak sníh opatrně vmíchejte do těsta.
  5. Troubu rozpalte na 175 °C, pokud máte horkovzduch, použijte ho. Z pečicího papíru vykrojte kolo o velikosti vaší dortové formy, vymažte ji máslem a vyložte jím dno a nalijte do ní těsto. Pečte cca 35–45 minut, propečení poznáte tak, že píchnete špejli do středu dortu, a pokud ji vytáhnete suchou, máte hotovo. Korpus vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
  6. Vychladlý korpus vyndejte z formy a prokrojte ho dlouhým nožem. Marmeládu promíchejte v mističce, dvěma třetinami marmelády potřete spodní díl dortu a zakryjte horním. Je-li povrch dortu nerovný, seřízněte hrboly a postavte ho dnem vzhůru, tak abyste nahoře získali rovnou plochu, a potřete ho po stranách i nahoře tenkou vrstvou marmelády.
  7. Čokoládu na polevu dejte do kastrůlku se 4 lžícemi smetany, opět rozpusťte ve vodní lázni a vymíchejte dohladka. Touto polevou potřete dort shora i po stranách a nechte ztuhnout v lednici. Nejlepší je druhý den po rozležení. Podávejte s ušlehanou šlehačkou, která ale patří vedle dortu na talířek, nikoliv na dort. Sacher nechávejte pouze čokoládový.
  8. Tip: Použijte hladkou marmeládu bez kousků ovoce. Dělaly by pod polevou neplechu.
Reklama

Sacherův dort 2 Foto:

Sacherův dort, foto: Silvie Kolevová

Karolína, domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně

Karolína domcí kuchařka / Štěstí z kuchyně Foto:

Tato kniha navazuje na první, velice úspěšnou, kuchařku Karolíny Kamberské - Karolína, domácí kuchařka - i na její stejnojmenný populární pořad na TV Prima. Šest přehledných kapitol nabízí prověřená a nápaditá jídla pro všední i sváteční den a různé životní situace. Jídlo je pro Karolínu jistotou, která přináší do života radost - a to i tehdy, když na vás jinak dopadá hromada starostí. Proto tuto kuchařku nazvala příznačně Štěstí z kuchyně.

Inspiraci pro své recepty Karolína hledá nejčastěji v tradiční české kuchyni, ráda vychází z kuchařek z období první republiky, rozhlíží se ale i po kuchyních našich sousedů a pro nápady se občas vypraví i dál, hlavně na jih, který na nás středoevropany působí tak blahodárně... Tradiční recepty ráda přetváří do lehčí a moderní podoby, ale vždy s respektem k jejich kouzlu. Karolíniny recepty jsou přehledné, jednoduché a praktické a jsou tak lákavou inspirací pro zkušené i začínající domácí kuchařky i kuchaře.

Související témata: Sladké , Rakouská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama