Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

S Klárou v kuchyni: Zeleninové bramboráky

4–6 porce
do 1 hodiny
S Klárou v kuchyni n.9 - Bramboráky
S Klárou v kuchyni n.9 - Bramboráky Autor: Klára Michalová
Znáte ty dny, kdy vám totálně dojde inspirace a ne a ne přijít nápad, co udělat k večeři? Když už nevím coby, smažím bramboráky :) Vím, že je to s nimi jako se svíčkovou, každý má svůj recept... A já mám také svůj a ráda se o něj podělím.
Reklama

Nemyslím, že by byly nějak extra speciální, ale jsou jednoduché a nabízejí spoustu možností, jak je obměnit. Základem jsou samozřejmě brambory, ale klidně k nim nastrouhám i jinou zeleninu, která je doma v zásobě. Hodí se třeba celer, batáty, mrkev, dýně, cuketa nebo třeba květák. Jestli se nebojíte barev, zkuste přidat červenou řepu. Pokud mám, používám čerstvé bylinky, na jaře nasekám do těsta medvědí česnek, přes léto libeček, majoránku, oregano, celerovou nať nebo hladkolistou petrželku, zkrátka, co je zrovna po ruce.

Netrapte se s ruční prací, v tomto případě určitě stojí za to vytáhnout robota a nechat ho udělat práci za vás. Zásadně zeleninu strouhám nahrubo, díky tomu mají hotové smaženky úžasně křupavé okraje a to já na těchto placičkách miluju nejvíc :) Pravidelně se přejím už při samotném smažení... Co taky máte jiného dělat, když stojíte u sporáku a čekáte, až se placky udělají? No, ochutnáváte... A protože jich dělám vždy hromadu, také jich hromadu sním dřív, než nesu na stůl. Takže se při servírování můžu cudně tvářit, že jsem křehká víla, co žije ze vzduchu a vody a přitom mi v břiše trůní třeba osm bramboráků :)

Suroviny (4–6 porce)

Reklama

Postup

  1. Oloupané brambory, mrkve, cibule a stroužky česneku nastrouhejte v robotu nahrubo a přendejte do velké mísy. Přidejte na malé kostičky nakrájenou anglickou slaninu (lze vynechat), vyklepněte vajíčka, zasypte nasekanými bylinkami, solí, kmínem a pepřem.
  2. Začněte přisypávat mouku – směs dobře promíchejte. Vajíčko s moukou a škrobem z brambor by mělo vytvořit těstíčko, které udrží zeleninu na pánvi dohromady. Nechte asi 10 minut odstát, brambory pustí trochu vody a směs bude tekutější.
  3. Na pánvi rozehřejte olej, naberte vrchovatou lžíci těstíčka a rozprostřete na pánev. Smažte dozlatova, poté nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách. První várku ochutnejte a pokud je potřeba, přidejte do bramborákové směsi sůl.
Reklama

S Klárou v kuchyni n.9 2

S Klárou v kuchyni n.9 - Bramboráky Foto: Klára Michalová

S Klárou v kuchyni - Bramboráky. Foto: Klára Michalová

Prima tip: Jste doma sami a máte chuť na něco rychlého a dobrého? Nastrouhejte jednu větší bramboru nahrubo, přidejte sůl, pepř a majoránku a začněte přisypávat mouku. Míchejte a přidávejte, až se vytvoří kompaktní těstíčko. Na menší pánvi rozehřejte olej a na něj rozprostřete všechnu připravenou směs. Uprostřed směs rozhrňte a udělejte prázdný kulatý prostor a do něj vyklepněte 1 celé vajíčko. Nechte placku osmažit z jedné strany, až budou brambory zespoda dozlatova a vejce už bude lehce ztuhlé, poté opatrně obraťte a smažte z druhé strany.

Klára Michalová - @sklarouvkuchyni Foto:

Vařte s Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama