Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

S Klárou v kuchyni #7: Chřest s vajíčkem

1–2 porce
do 30 minut
Chřest s vajíčkem
Chřest s vajíčkem Autor: Klára Michalová
Na sezonu chřestu se vždy ze srdce těším. Mám ho ráda na všechny způsoby, ale jeden má v mém domácím repertoáru výsadní postavení. Nejenže je moc dobrý, ale jeho příprava vám nezabere víc než 15 minut. Takže za chvilku můžete mít na stole luxusní pochoutku :)
Reklama

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :)

Reklama

Postup

  1. Nejprve si oloupejte chřest. Bílý musíte oloupat celý kromě hlaviček, zelený stačí vzít jen ze spodní třetiny a pokud je opravdu čerstvý, nemusíte ho loupat vůbec. U obou ale odkrojte zdřevnatělé konce, asi 2 cm zespoda.
  2. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte, můžete přidat i plátek citronu nebo kousek másla. Vhoďte chřest a nechte krátce povařit. Zelenému stačí 4 minuty, bílému dopřejte asi 7 minut.
  3. A teď přijde to nejlepší, přímo k chřestu dejte vařit i vajíčka naměkko, ideálně čerstvá a domácí :) Nechám je v hrnci s chřestem asi 4 minuty, podle velikosti, poté je vylovím a nechám ve studené vodě zchladnout, abych je mohla vzít do ruky.
  4. Chřest slijte a nechte okapat, aby z něj vytekla přebytečná voda. Dejte ho na talíř, poklaďte kousky másla (já někdy používám lanýžové máslo, k chřestu se více než hodí). Poté na chřest lžičkou vydlabejte vajíčka, ztuhlý bílek a krásně tekutý žloutek, který spolu s máslíčkem vytvoří lahodnou omáčku. Vše zasypejte vločkami soli, čerstvě namletým pepřem a nasekanou pažitkou.
Reklama

Chřest s vajíčkem  Foto: Klára Michalová

Chřest s vajíčkem. Foto: Klára Michalová

škrabka na chřest

Loupání chřestu jde někdy trochu ztuha. Pokud je chřest čerstvý, je opravdu křehký a může se vám v rukách při loupání lámat. Pokud tuhle lahůdkovou zeleninu máte rádi a připravujete ji doma, můžu vám vřele doporučit speciální škrabku na chřest s opěrkou – Presto Expert od Tescomy. Stojí 79 korun a vážně funguje :) Nebo si od stejné značky kupte dvoubřitou škrabku na mrkev - funguje skvěle!

Pamatuju si, jak jsme kdysi dělali chřestové večírky... Nakoupili jsme třeba 5 kg chřestu a připravovali jsme ho na různé způsoby. Tenkrát bych tuhle šikovnou věcičku dozajista ocenila :)))

A ještě jedna rada. Čerstvost chřestu je zcela zásadní pro jeho chuť. Po sklizení se v něm totiž rapidně začne snižovat obsah cukru, proto se pokuste najít v obchodech český chřest, u kterého nenabíhá prodleva kvůli dopravě. Ten z Hostína u Vojkovic je velmi kvalitní a má přímo označení Český chřest. Seženete ho například v řetězcích Billa a Kaufland a na některých farmářských trzích.

Další recepty z chřestu najdete v našem speciálu:

Klára Michalová - @sklarouvkuchyni Foto: Vařte s Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama