návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

S Klárou v kuchyni: Rizoto s medvědím česnekem

6 porcí
do 1 hodiny
Rizoto s medvědím česnekem a uzenou slaninou
Autor: Klára Michalová Rizoto s medvědím česnekem a uzenou slaninou
Do medvědího česneku jsem tak trochu blázen. Jakmile jaro začíná přebírat vládu nad zimou, začnu pravidelně navštěvovat své místečko v lese a netrpělivě čekám, až tato úžasná bylina vystrčí růžky. Tedy lístky...
Reklama

Teď už je sezona medvědího česneku v plném proudu, na některých místech už pomalu končí, ale určitě ho seženete na farmářských trzích. Pokud se pro něj vydáte do lesa, hledejte vlhká místa, ideálně kolem potůčku v listnatých lesích. A nasbírejte ho hodně! Já ho miluji nejvíc jenom na chlebu namazaném máslem s trochou soli, ten pak obložím velkou vrstvou celých listů. Skvělá je krémová polévka, uvařte ji stejně jako špenátovou... Každoročně přidávám listy, společně s kopřivovými, i do velikonoční nádivky. A spoustu česneku si zamrazím, abych ho měla po ruce po celý rok. Jednoduše listy omyju, osuším v odstředivce na saláty, nasekám nahrubo a šup s tím do pytle a do mrazáku. Kdykoliv pak vařím zeleninovou polévku nebo právě toto rizoto, stačí vzít velkou hrst a hodit do jídla.

Jak česnek medvědí poznat, sbírat a využít, najdete v článku:

Medvědí česnek

Medvědí česnek vnese do kuchyně vůni a chuť jara

Reklama

Postup

  1. V kastrolu se širokým dnem nechte rozpustit polovinu másla a olivový olej a nechte na něm osmahnout slaninu nakrájenou na malé kostičky a najemno nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypte rýži a míchejte, až se všechna zrnka obalí tukem a jakoby zprůsvitní. Podlijte vínem a míchejte, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  2. Postupně podlévejte horkým vývarem, vždy 1–2 sběračky, a další přilijte, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále míchejte. S podléváním pokračujte, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale spíše na skus. Trvá to přibližně 15–20 minut.
  3. Asi 10 minut před koncem vaření vmíchejte medvědí česnek, omytý a nakrájený na tenké nudličky a pokračujte v přidávání vývaru.
  4. Rizoto odstavte z ohně, důkladně vmíchejte zbylé máslo a parmezán a dochuťte čerstvě namletým pepřem. Ochutnejte a podle potřeby dosolte. Výsledná konzistence by měla být stále trošku tekutá. Ozdobte hoblinami parmezánu a ihned servírujte.
Reklama

Prima tip: Servírujte v nahřátých talířích a všechno snězte. Italské rizoto se neohřívá, protože už nikdy nedosáhne zpět své krémové konzistence. Pokud vám ale zbude, zkuste do něj vmíchat syrové vajíčko a trochu krupičky, vytvarovat z něj placičky a ty opéct na rozpáleném oleji. Tuhle dobrotu překvapivě ocení i ti, kteří ještě nepropadli nezvyklé konzistenci italského rizota.

Jak uchovat medvědí česnek

Naučte se, jak nejšetrněji uchovat medvědí česnek

S Klárou v kuchyni
Klára Michalová

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))

Související témata: Hlavní jídla
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama