Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rumboží žebírka

8 porcí
do 2 hodin
Rumboží žebírka
Rumboží žebírka Autor: David Loftus
Grilování je prostě společenská činnost. Lidi se při něm sejdou, aby spolu popili, pobavili se, nasmáli se a popadli nějaký ten senzační křehký kousek z grilu. Jako třeba neodolatelná pikantní žebírka. O svůj vymazlený recept se s námi podělil přímo DJ BBQ.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Přísady na pastu a 2 lžičky soli promíchejte v misce. Žebírka osušte papírovými utěrkami, položte je na plech a celá potřete pastou. Zabalte do fólie a nechte v ledničce marinovat nejméně 6 hodin nebo lépe přes noc.
  2. Až se budete chtít pustit do grilování, žebírka vyndejte z ledničky, otřepejte z nich přebytečnou pastu a nechte je dosáhnout pokojové teploty. Mezitím si připravte gril metodou půl na půl, při které navršíte uhlíky tak, aby byla jedna polovina dna grilu pokrytá a druhá prázdná – potřebujete střední nepřímou teplotu. Gril přikryjte víkem a nechte ho rozehřát jako venkovní troubu – potřebujete teplotu okolo 180 ˚C.
  3. Odtrhněte si kus extra silného alobalu zhruba na délku paže a žebírka do něj pečlivě zabalte. Balíček položte nad nepřímý žár, gril přiklopte a žebírka takto grilujte asi 2 hodiny nebo dokud nebude maso měkké a nezačne odpadávat z kostí. Nezapomínejte zhruba každých 45 minut doplňovat gril horkými uhlíky.
  4. Mezitím si do kastrůlku nastrouhejte zázvor a česnek a postavte na sporák. Přidejte zbytek přísad na omáčku a 80 ml vody. Na mírném plameni za občasného promíchání povařte asi 20 minut nebo až omáčka zhoustne. Osolte a opepřete podle chuti a dejte stranou.
  5. Žebírka vybalte z alobalu a celá potřete BBQ omáčkou a šťávou, která pustila. Vraťte je na nepřímý žár na dalších 30 až 40 minut a grilujte pod poklopem, až budou křehká a zlatá. Každých 10 minut je potírejte. Přesuňte je na prkýnko a nechte je 5 minut odpočívat, pak krájejte na porce. Pochutnáte si na nich, poněvadž tahle žebra fakt píšou!
Reklama

Rumboží žebírka 2 Foto: David Loftus

Rumboží žebírka 3 Foto: David Loftus

Rumboží žebírka  Foto: David Loftus

Rumboží žebírka. Foto: David Loftus

A jako přílohu můžete vyzkoušet skvělé plněné batáty ze stejné BBQ kuchařky: 

Recept

Mega plněné batáty  Foto: David Loftus

Mega plněné batáty

Máte rádi grilované plněné brambory? Zkuste tentokrát "malou" změnu a místo brambor ugrilujte batáty! Mají skvělou, lehce nasládlou oříškovou chuť podobnou dýni a výtečně ...

 

BBQ kuchařka

BBQ kuchařka

Autor: DJ BBQ

Tato BBQ kuchařka z produkce Jamie Oliver`s Food Tube je dílem amerického DJ a skvělého BBQ kuchaře, který žije a dýchá jak vařením, tak bavením lidí.

Nejraději griluje na dřevě a dřevěném uhlí, na kterých připravuje vše od velkých kusů masa s dlouhou a pomalou přípravou až po „rychlopalné grilovačky“ a jídla, která nakrmí davy. K tomu přidává řadu „božích“ příloh, chuťovek a marinád, z kterých budete šílet.

Tato kuchařka je základním průvodcem ke grilování se zaručeně fungujícími recepty, celou řadou nejrůznějších BBQ technik, tipů a nápadů, které se hodí každému – od grilovacích začátečníků až po tvrdé jádro nadšenců.

Kniha vychází 18. 6. 2014, doporučená cena 267 Kč

DJ BBQ Foto: David Loftus

DJ BBQ, Foto: David Loftus

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama