Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk a ořechů

10 řezů porcí
do 2 hodin
Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk
Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk Autor: Sweet pixel blog
Klasické těsto na koláč se dá jednoduše vylepšit přidáním čerstvého rozmarýnu, který koláč krásně provoní a dodá mu výbornou chuť. Meruňky a rozmarýn – to je kombinace, která by se měla povinně vyzkoušet v každé kuchyni. Je totiž opravdu skvělá!
Reklama

Suroviny (10 řezů porcí)

Meruňková náplň:

Drobenka:

Reklama

Postup

  1. Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a rozmarýn. Do mísy od kuchyňského robotu dejte máslo, které v robotu rozmixujte společně s cukrem a vanilkovým extraktem.
  2. Do mixéru přidejte rozmarýnovou mouku a důkladně nechte promíchat. Směs vysypte na čistou pracovní plochu a prsty zpracujte do kompaktního hladkého těsta.
  3. Plech o velikosti cca 28 x 22 cm vyložte pečicím papírem. Těsto vyválejte na tenkou vrstvu a umístěte na plech. Předehřejte troubu na 180 °C.
  4. Koláčové těsto pečte asi 25–30 minut, dokud není lehce dozlatova.
  5. Mezitím si připravte meruňkovou náplň. Do sekáčku potravin dejte meruňky, cukr, med a sůl a rozmixujte dohladka.
  6. Meruňkovou náplň rovnoměrně rozprostřete na upečené koláčové těsto.
  7. Drobenku si připravte tak, že v míse promíchejte všechny suroviny a prsty zpracujte na sypkou drobenkovou směs. Drobenkou posypte meruňkovou náplň na koláči a dejte péct na 25 minut do trouby.
  8. Koláč nechte vychladnout, rozkrájejte na kostky a podávejte.
Reklama

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk  Foto: Sweet pixel blog

Rozmarýnový koláč ze sušených meruněk. Foto: Sweet pixel blog

 

Nejen sladké pokušení...

Sweet pixel blog

Sweet pixel blog je o propojení dvou mých vášní  jídla a fotografování. Jídlu se intenzivně a bez přestávek věnuji od léta roku 1985. K fotografování jsem se shodou šťastných okolností dostala o 25 let později a tato událost se zcela překvapivě a nečekaně stala významným mezníkem v mém životě.

Důležité jsou ty hodiny a dny, kdy se zavřu do kuchyně a připravuji, krájím, vařím, míchám, ochutnávám, peču, zdobím, upravuji, běhám se stativem v kuchyni, nadávám, clona, čas, krocení světla, odrazy, odlesky a cvak, cvak ... a nakonec, když se všechny pixely poskládají tak, jak jsem od začátku chtěla, a já pojídám výsledný produkt svého snažení, přijde přesvědčení, že takhle vypadá jeden z nejskvělejších koníčků vůbec... :-) Jana Klinkovská

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama