Suroviny
- olivový olej 1 lžíce
- tyrolský uzený špek (nakrájený na kostičky) 400 g
- brambory (velké, nakrájené na kostičky) 2 ks
- cibule (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (rozdrcený) 3 stroužky
- kapusta (nebo zelí, nakrájené na tenké proužky) 300 g
- mražený hrášek 300 g
- pečivo (křupavé pečivo k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Olej rozehřejte ve velkém hrnci, přidejte špek a smažte 2 až 3 minuty. Přidejte brambory, cibuli a česnek, hrnec přikryjte a smažte, až brambory začnou měknout. Pak vlijte horký vývar a na mírném varu vařte asi 15 minut.
- Vsypte kapustu nebo zelí a hrášek a polévku vařte jen 1 až 2 minuty, aby hrášek neztratil barvu. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s křupavým pečivem.
Zelňačka s hráškem a tyrolským špekem Zdroj: Marek Kučera