Suroviny
- žampiony (velké ) 4 ks
- šalotka (velká, nakrájená) 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- česnek (nadrobno nasekaný) 1 stroužek
- strouhanka (celozrnná ) 4 lžíce
- tymián (lístky, nadrobno nasekané) 2 lžíce
- vejce (rozšlehané ) 1 ks
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Sýrová omáčka
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 55 g (necelý 1/2 hrnek)
- mléko 300 ml
- dijonská hořčice 4 lžičky
- čedar (vyzrálý, nastrouhaný) 115 g + na posypání
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 220 °C. Žampiony oloupejte. Třeně odřízněte a nakrájejte najemno. Klobouky poskládejte lupeny nahoru do zapékací mísy.
- V pánvi na středním plameni rozpalte olej, přidejte šalotku a restujte 10 minut do změknutí. Pak vložte česnek, a když změkne, přimíchejte nakrájené houbové třeně, strouhanku a tymián. Směs osolte a opepřete. Pánev sundejte z plotny a nechte nádivku trochu zchladnout. Následně do ní vmíchejte rozšlehané vejce a rovnoměrně směsí naplňte žampionové klobouky.
- Nyní si připravte sýrovou omáčku. V malém rendlíku rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání ji 2 minuty smažte, abyste vytvořili jíšku. Mezitím v jiném kastrolku přiveďte mléko k varu, přidejte jíšku a míchejte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec do ní zamíchejte hořčici a strouhaný sýr. Omáčku osolte, opepřete a přelijte jí houby. Klobouky posypte sýrem a dejte péci na 20 minut, dokud nebudou žampiony horké a dozlatova upečené.
Žampiony plněné tymiánem a zapečené se sýrem 2 Zdroj: kuchařka Bylinky