Suroviny
- extra virgin olivový olej 2 lžíce
- máslo 2 lžíce
- slanina (nakrájená našikmo na 0,5 cm široké proužky) 4 plátky
- žampiony portobello (nakrájené na 2,5 cm velké kousky) 170 g
- cibule (menší žlutá, nadrobno nasekaná) 1 ks
- kuřecí vývar 1 hrnek
- hrášek (čerstvý nebo mražený) 1 hrnek
- těstoviny (těstovinové mušle) 450 g
- strouhaný parmazán 1 hrnek + trochu navíc k podávání
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
Postup přípravy
- V hluboké pánvi rozehřejte na středním až vysokém plameni olej a máslo. Přidejte slaninu a tu opékejte 6 minut dokřupava. Děrovanou lžící přendejte slaninu na papírové utěrky, aby okapala. Nyní do pánve dejte houby a cibuli a restujte 6–8 minut dozlatova. Přidejte vývar a hrášek a vařte 10 minut, dokud tekutiny v hrnci neubude na polovinu. Udržujte teplé.
- Ve velkém hrnci s řádně osolenou vroucí vodou vařte cca 8 minut těstoviny, dokud nejsou al dente. Vodu slijte – ¼ šálku si jí však ponechte. Poté těstoviny a vodu z nich promíchejte s teplou omáčkou, slaninou, parmazánem, solí a pepřem. Přendejte na servírovací mísu a ozdobte parmazánem.
Těstovinové mušle s houbami, hráškem a slaninou Zdroj: Saveur - šťastná italská kuchyně