návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Švestkový koláč s tymiánem

Hodnoceno: 0x
8–10 porcí
nad 2 hodiny
Švestkový koláč s tymiánem
Autor: Johana Pošová Švestkový koláč s tymiánem
Klasický lidový koláč na plech patří do naší kuchyně a milují ho také u sousedů v Rakousku a Německu. Jemná vůně tymiánu mu dodá zcela nevšední a přímo světový rozměr.

Suroviny (8–10 porcí)

Postup

  1. Mléko s máslem zahřejte v kastrole, až se máslo rozpustí. Nechte trochu vychladnout. Všechny další přísady kromě švestek a tymiánu dejte do mísy, přidejte vlažné mléko s máslem a utřete na hladkou směs. Přikryjte a nechte vykynout, až těsto zdvojnásobí objem.
  2. Troubu předehřejte na 175 °C. Plech vymažte máslem. Těsto prohněťte na pomoučněné ploše, rozválejte ho a vyložte jím plech až do rohů. Poklaďte čtvrtkami vypeckovaných švestek a nechte znovu asi hodinu kynout.
  3. Pečte asi 30 minut, až bude těsto zlatohnědé. Nechte trochu vychladnout, posypte cukrem a lístky tymiánu. 
  4. Prima tip: Chcete-li zesílit tymiánový nádech, přidejte pár lístků přímo do těsta.

Švestkový koláč s tymiánem Foto:

Švestkový koláč s tymiánem, foto: Johana Pošová

Další báječné recepty na podzimní moučníky najdete v novém čísle časopisu Prima Fresh, které je v prodeji od 16. září:

Prima FRESH - podzim 2015

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!