Najděte si recept
Reklama
Staročeské lokše
6 porcí
do 1 hodiny

Lokše nebo-li bramborové placky jsou vynikající variantou místo knedlíků třeba ke kachně, a pokud máte rádi sladké, můžete si je udělat i s povidly nebo s mákem. Máme pro vás základní recept na vláčné lokše na sádle a jako bonus i recept na plněné lokše do ruky.
Suroviny (6 porcí)
Lokše:
Lokše do ruky:
Postup
- Brambory nastrouhejte najemno, přisypejte k nim mouku a trochu soli.
- Z uvedených surovin zpracujte ručně těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé).
- Těsto rozdělte na 6 dílů a na pomoučené ploše z nich opatrně vyválejte placky o průměru 25 centimetrů a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy.
- Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.
- Lokše do ruky: Na sádle spolu s párky nechte dozlatova opéct najemno nasekané cibule a před odstavením z plotny vše ještě dostatečně osolte.
- Každou placku v tenoučké vrstvě pomažte povidly, přidejte klobásku a trochu cibule.
- Placku pak už jen zaviňte do ruličky a podávejte.
Staročeské lokše, foto: S vášní pro jídlo
S vášní pro jídlo
S vášní pro jídlo je inspirativní foodblog, který píše Kaya Kounová Roubíčková.
Dobré jídlo je její velkou vášní, takže není náhoda, že čas ji přivedl k psaní právě o něm. Velmi ráda připravuje jídla nenáročná, zato s maximálně vyladěnými chutěmi.
Na stránkách blogu svasniprojidlo.cz se s vámi dělí o to nejlepší, co v kuchyni vytvořila. Najdete zde rozmanitou kuchyni z celého světa připravenou se špetkou hravosti a hlavně s vášní!