S Klárou v kuchyni: Polská polévka botwinka z mladé červené řepy

Moje hodnocení
4x

Pokud narazíte na trhu na svazek mladé červené řepy s natí, určitě ji kupte a vyzkoušejte výbornou polévku, která je velmi oblíbená v Polsku. Je to vlastně takový vegetariánský boršč, ve kterém hraje hlavní roli nejen samotná červená řepa, ale také výborná nať – křehké řapíky a výtečné listy.

4 porce
30 minut
polská

Suroviny

Postup přípravy

  1. V hrnci rozpusťte přepuštěné máslo a orestujte na něm mrkev na půlkolečka a oloupané brambory nakrájené na menší kostičky.
  2. Po pár minutách zasypte špaldovou moukou, zarestujte a zalijte vodou nebo vývarem. Dobře rozšlehejte metličkou a přidejte oloupané a na malé kostičky nakrájené červené řepy (zatím bez natě). Osolte, opepřete a přihoďtě bobkové listy. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 15 minut.
  3. Poté přidejte nadrobno nakrájené řapíky z řepné natě. Po 5 minutách přilijte šlehačku a nasekané řepné listy. Po minutě dochuťte vinným octem, nechte přejít varem a nakonec vhoďte nasekaný kopr.
  4. Podávejte s natvrdo uvařeným vejcem.

PRIMA TIP: Místo šlehačky a octa můžete použít zakysanou smetanu. Výsledek bude méně krémový, ale zase lehčí. Obě varianty jsou nicméně velmi dobré! A pokud neseženete řepu s natí, použijte klasickou řepu a doplňte ji mangoldem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty