Žloutkový krém
- mléko 225 g
- kukuřičný škrob 15 g
- cukr krupice 70 g
- vanilkový lusk 1/2 ks
- žloutek (velké ) 2 ks
- vejce (velké ) 1 ks
- máslo 30 g
Korpus
- vejce 3 ks
- cukr 90 g
- hladká mouka 100 g
- máslo 25 g
Dokončení
- malinový džem 60 g
- smetana ke šlehání 250 g
- marcipán 250 g
- potravinářské barvivo (zelené ) 1 kapka
Postup přípravy
- ŽLOUTKOVÝ KRÉM: Krém připravte den předem.
- Ve větší míse promíchejte asi čtvrtinu mléka se škrobem, žloutky a vejcem. Zbylé mléko dejte do kastrolu spolu s cukrem a dužinou vyškrabanou z vanilkového lusku i samotným luskem. Mléko pomalu přiveďte k varu, sundejte z plotny a vyjměte vanilkový lusk.
- Horké mléko pomalu vlijte do vaječné směsi, kterou zároveň šlehejte metličkou, aby se vejce nesrazila.
- Vše vlijte zpět do kastrolu a za stálého míchání přiveďte na mírném ohni k varu. Vařte asi minutu, nepřestaňte míchat, až směs zhoustne do konzistence hustšího pudinku.
- Krém sundejte z plotny a okamžitě ho přelijte do čisté mísy. Máslo nakrájejte na kostičky a zašlehejte ho do krému. Povrch zakryjte fólií, aby se neudělal škraloup, a nechte vychladit.
- KORPUS: Troubu rozehřejte na 170 °C. Připravte formu o průměru 18 cm; dno vyložte pečicím papírem, boky vymažte máslem a vysypte moukou.
- Vejce s cukrem šlehejte na vysoké otáčky, až zesvětlají a nabudou. Trvá to asi 8 minut. Pomocí stěrky vmíchejte rozpuštěné a lehce vychladlé máslo.
- Přes jemný cedník prosejte do vaječné směsi mouku a opět pomocí stěrky zamíchejte. Pracujte opatrně, abyste nepřišli o vzduch, který jste do korpusu našlehali, ale důkladně, aby v těstě nezůstala nerozmíchaná mouka.
- Hmotu přelijte do připravené formy, povrch uhlaďte stěrkou a pečte 30 minut.
- Korpus nechte chladnout asi 10 minut ve formě, poté ho vyjměte a nechte vychladnout úplně.
- SESTAVENÍ DORTU: Vyboulený vršek korpusu seřízněte dorovna a korpus podélně rozřízněte na tři stejné pláty.
- Vychlazenou smetanu ušlehejte dotuha.
- Na servírovací tác položte spodní plát korpusu a pomažte ho džemem. Džem nemažte až ke kraji, ale po obvodu nechte půl centimetru místa.
- Na džem namažte polovinu žloutkového krému; opět nechte kraje volné, aby později krém nevytékal. Na krém položte vrchní plát korpusu a přitlačte ho. Na něj namažte druhou polovinu žloutkového krému, neroztírejte ho až do krajů.
- Z ušlehané smetany dejte stranou asi čtvrtinu. Zbytek navršte na dort a uhlaďte do přibližně kupolovitého tvaru. Na šlehačkovou vrstvu opatrně přitiskněte prostřední plát korpusu a celý dort potřete zbylou šlehačkou. Uhlaďte a dort dejte alespoň na hodinu vychladit.
- Marcipán obarvěte na velmi světle zelenou barvu; stačí k tomu jen kapka barviva. Pomocí provázku změřte, jak velkou placku marcipánu budete potřebovat. Pracovní plochu poprašte moučkovým cukrem a marcipán vyválejte do odpovídající velikosti; bude velmi tenký.
- Marcipán opatrně položte na vychlazený dort a uhlaďte. Pracujte rychle a na dort příliš netlačte. Odkrojte přebytky marcipánu po obvodu.
- Dort dozdobte marcipánovými nebo čerstvými květy a ihned podávejte.
Prinsesstårta ̶ Dort Princezna Zdroj: Dorty Chez Lucie