Najděte si recept
Na co máte chuť?

Pralinky z červené řepy s kozím sýrem
„Ano, je to tak. Svou ženu jsem sbalil na tohle jídlo. Chtěl jsem se předvést a okouzlit ji, a tak jsem ji pozval k nám do restaurace a připravil jí osmichodové degustační menu. Jako jeden z předkrmů jsem jí naservíroval carpaccio z červené řepy. I když večeřela s kamarádkou, protože já musel být v kuchyni, zabralo to. Na počest toho večera jsem jídlo, o kterém mluvila i druhý den, ještě zdokonalil zabalením do tvaru pralinky.“ Ondřej Jíňa
Suroviny (2 porce)
- větší červené řepy 2 ks
- čerstvý kozí sýr 200 g
- Olivový olej 100 ml
- sherry ocet 3 lžíce
- Med 2 lžíce
- Cukr 1 lžíce
- Tymián 2 větvičky
- lístky řepy nebo bylinky na ozdobu
Postup
- Řepu oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Kulatým vykrajovátkem z plátků vykrájejte kolečka, aby se pralinky lépe tvarovaly.
- Metličkou rozmíchejte olej s octem, medem, cukrem a tymiánem, až vznikne marináda. Naložte do ní kolečka řepy a nechte 2 dny marinovat, aby řepa změkla.
- Z potravinové fólie (fresh fólie) si nařežte čtverce asi 15 x 15 cm. Doprostřed vyskládejte plátky řepy, aby vzniklo kolečko o průměru asi 7 cm. Na něj položte kousek kozího sýra, s pomocí fólie zabalte do tvaru kuličky a zakroucením fólie utáhněte. Totéž zopakujte se zbytkem řepy a sýra.
- Hotové pralinky vybalte z fólie, položte na talíř a ozdobte bylinkami nebo řepnými lístky a lehce pokapejte zbytkem marinády z řepy.
Pralinky z červené řepy s kozím sýrem. Foto: Muži sobě
Muži sobě
Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.
Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).
Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.
Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč
Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe