návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Polská okurková polévka

Hodnoceno: 0x
5 porcí
do 1 hodiny
Polská okurková polévka
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Polská okurková polévka
Jednou jsem v Polsku ochutnal velmi zajímavou polévku s kyselými okurkami. Bylo zrovna chladno a mírně pikantní polévka příjemně zahřála. Okurková polévka je v Polsku tradiční specialitou, vaří se téměř v každé rodině. Obvykle se do ní používají okurky kvašené, které dodají polévce ojedinělou chuť, můžete však použít i klasické nakládané. A nebyl by to polský pokrm, kdyby v něm chyběl kopr – v této zemi se ho pěstují celé lány.

Postup

  1. V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dorůžova. Přisypte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
  2. Zalijte 1,5 l vody, přidejte bobkový list, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 15 minut.
  3. Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na silnější kolečka, vložte do malého hrnce, zalijte nad jejich povrch vodou, osolte a vařte doměkka.
  4. Nyní do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kvašené nebo kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut. Přidejte brambory i s vodou z vaření, promíchejte a ještě chvilku povařte.
  5. Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, dle chuti opepřete a posypte nasekaným koprem.
Polská okurková polévka
Autor: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka Polská okurková polévka

Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Petr Klíma

Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Vydalo nakladatelství Smart Press.

Související témata: Polévky , Polská kuchyně