návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Pečené kuře

4–6 porce
do 2 hodin
Pečené kuře
Pečené kuře Autor: Kubo Krížo / Bjukitchen
Kuře můžete upéct s jakoukoli zeleninou. V létě se nejvíc hodí keříčky malých rajčátek a papriky, na jaře sáhněte po ředkvičkách a kedlubně a v zimě třeba po mrkvi a petrželi.
Reklama

Suroviny (4–6 porce)

Reklama

Postup

  1. Předehřejte si troubu na 190 °C, pečení vrchní i spodní. Kuře omyjte pod studenou vodou a pak ho vysušte papírovou utěrkou úplně dosucha. Celé kuře důkladně pomažte máslem a trochu ho dejte i dovnitř a pod kůži. Ze všech stran ho důkladně osolte a nasypejte i trošku soli do břicha.
  2. Oloupejte si cibuli a nakrájejte ji na šestinky. Ve velkém kastrolu, který je vhodný i na pečení v troubě, rozehřejte olivový olej a orestujte ji na něm. Do kastrolu pak položte kuře a opékejte ho dozlatova, trvá to asi 6 minut z každé strany. Když se kuře opéká nejdřív na plotně, má mnohem křupavější kůžičku a je šťavnatější.
  3. Přidejte rajčátka a na kousky nakrájenou papriku a ještě chvilku restujte na mírném ohni. Pak kastrol přesuňte do trouby a pečte kuře dozlatova, asi hodinu a půl. Pravidelně ho přelévejte výpekem. 
  4. Tipy: Máte rádi křupavou kůži? Začněte pečením dolů a na závěr prsa otočte nahoru. Chcete-li si pochutnat na šťavnatých prsou, nejdřív je pečte otočená nahoru a v polovině pečení kuře obraťte.
Reklama

Pečené kuře 2 Foto:

Pečené kuře 3 Foto:

Pečené kuře 4 Foto:

Pečené kuře; foto: Kubo Krížo / Bjukitchen

BJUKITCHEN: Kuchařka pro šťastné vaření

Bjukitchen Foto:

Nová kuchařka Bjukitchen je plná receptů, kuchařských tipů, strhující radosti a zajímavých tváří. Přináší návod, jak si najít v jídle zálibu a každodenní štěstí. „Při společném stolování nejde jen o to, jak nasytit žaludky, ale i o umění vychutnat si chvíle, kdy je lidem spolu dobře,“ říká autorka Bára Karpíšková, jejíž radost ze života je nakažlivá.

Ač se svým mužem Tomášem Karpíškem (zakladatel sítě podniků Ambiente) navštívila nejvyhlášenější restaurace světa, zažila kulinářské výlety i vážné diskuse šéfkuchařů nad nejlepšími pokrmy, sama se doma snaží vařit „normálně“. Nemá ráda okázalost a to, když se věci berou příliš vážně. A tak s lehkostí uvaří i z obyčejných surovin, které klidně nakoupí v nejbližší večerce. Stačí jen zapojit fantazii!

„Bjukitchen odráží naše představy o způsobu vaření, který je smysluplný: jednoduchý, efektní, srozumitelný, zábavný a autentický. Výjimečnost receptů spočívá v nápadu, jak z běžného udělat dobré, ne v exkluzivních surovinách,“ dodává Bára.

Více informací najdete na www.bjukitchen.cz.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama