návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Opilý František (Izidor)

Hodnoceno: 1x
asi 20 ks porcí
do 1,5 hodiny
Opilý František (Izidor)
Autor: Johana Pošová Opilý František (Izidor)
Stejně jako kuličky sádlovky se i opilý František (Franta, Izidor) v posledních letech rychle vrátil do repertoáru vánočního cukroví a existují různé variace jeho receptu. Navzdory lidovému názvu jde o cukrovinku přímo francouzsky elegantní, která stojí za trochu práce navíc.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Na těsto utřete v míse máslo, cukr a žloutky. Vmíchejte ořechy, mouku promíchanou s práškem a tuhý sníh z bílků. Vlijte do pekáče vyloženého pečicím papírem, vložte do trouby a pečte asi 15 minut, až těsto zpevní. Plát těsta potřete zavařeninou, kterou trochu ohřejte a protřete sítkem (bude vláčnější, jemnější a mnohem lépe se rozetře).
  2. Na krém promíchejte ořechy, 100 g cukru, vanilkový cukr, mléko a rum. Ve vodní lázni šlehejte 3 celá vejce se zbylými 120 g moučkového cukru do krému hustoty pudinku, který pak promíchejte s ořechovým základem. Krém rozetřete na těsto, nechte ho vychladnout, pak přelijte čokoládovou plevou a po vychladnutí rozkrájejte dezert na řezy.

Opilý František (Izidor) Foto:

Opilý František (Izidor), foto: Johana Pošová

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!